Pizza hawajska z automatu do chleba
Pizza hawajska z automatu do chleba
4 listopada 2020
Lizaki z pierniczków
Lizaki z pierniczków
6 listopada 2020
Banany zbyt mocno dojrzały i nie wyglądają już apetycznie? Zrób z nich niesamowicie pyszny i puszysty chlebek bananowy :)

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany (mogą być całe brązowe)
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 230 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • 10 kropli aromatu waniliowego
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

1
Banany rozgnieść widelcem na gładką papkę. Mąkę wymieszać z solą i sodą.
2
Cukier, olej i jajka ubijać przeze kilka minut mikserem na wysokich obrotach. Dodać rozgniecione banany, mąkę wymieszaną z sodą i solą oraz aromat waniliowy. Ubijać mikserem na gładką masę.
3
Papier do pieczenia lekko zmoczyć wodą i pougniatać w dłoniach (będzie łatwiej wyłożyć nim foremkę). Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia wylać ciasto. Piec w rozgrzanym piekarniku z termoobiegiem w 180 stopniach przez ok. 45-55 minut do tzw. suchego patyczka.
4
Studzić na kratce. Wystudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem. W razie potrzeby chlebek bananowy można przechowywać przez kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku, zachowa świeżość i puszystość. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.