Roladki z placków tortilli
Roladki z tortilli z szynką (zapiekane)
13 grudnia 2019
Chleb pszenno-owsiany
Chleb pszenno-owsiany
1 stycznia 2020

Kurczak z pieczarkami w sosie beszamelowym

Kurczak w beszamelu z kaszą i buraczkami

Składniki:

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • małe opakowanie pieczarek (ok. 250 g)
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • półtorej szklanki* śmietany
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • świeża bazylia
  • sól
  • pieprz


  • * Szklanka ma u mnie pojemność 200 ml

Przygotowanie

1
Każdy filet przekroić na dwa cieńsze płaty, lekko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem. Podsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
2
Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Ułożyć na kurczaku.
3
Mąkę wsypać na suchą patelnię. Mieszając drewnianą łyżką, zrumienić na złotobrązowy kolor. Dodać masło i zasmażyć. Wlać śmietanę i zagotować, co chwilę mieszając. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Powstałym sosem zalać mięso i pieczarki.
4
Zapiekać całość w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 30-35 minut.Przed podaniem posypać listkami bazylii. Smacznego!
  • Kurczak w beszamelu z pieczarkami
  • Kurczak w beszamelu z pieczarkami
  • Kurczak w beszamelu z kaszą i buraczkami
  • Kurczak w beszamelu z makaronem i pieczarkami
  • Kurczak w beszamelu z makaronem i pieczarkami

Komentarze są wyłączone.