Wilgotne ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i owocami
Wilgotne ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i owocami
19 maja 2020
Zapiekana pierś z kurczaka z serem i pomidorami
Zapiekana pierś z kurczaka z serem i pomidorami
29 maja 2020

Składniki na sałatkę:

  • 1 nieduży ogórek
  • mała główka sałaty maślanej lub 4-5 dużych liści
  • 5 rzodkiewek
  • pół puszki kukurydzy konserwowej
  • 1 duży pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 nieduża surowa marchewka

Składniki na sos:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/4 łyżeczki oregano
  • 1/4 łyżeczki bazylii
  • 1/5 łyżeczki rozmarynu*
  • opcjonalnie: szczypta trawy cytrynowej
  • 2 łyżeczki śmietany 12%


* W przypadku świeżych ziół zwiększyć nieco proporcje.

Przygotowanie

1
Przyprawy i zioła wymieszać z oliwą. Taką mieszankę można przygotować dzień lub parę dni wcześniej i przechowywać w zamkniętym słoiczku. W trakcie szykowania sałatki dodać do mieszanki 2 łyżeczki śmietany i dobrze wymieszać.
2
Sałatę pokroić na cienkie długie paski. Rzodkiewkę na cienkie plasterki. Pomidor - w kostkę. Ogórek przekroić wzdłuż, a powstałe połówki na plasterki. Marchewkę obrać, a następnie pokroić obieraczką lub nożem na cienkie podłużne plastry i pociąć je na paseczki.
3
Wszystkie warzywa przełożyć do miski. Dodać kukurydzę konserwową oraz przygotowany sos. Dokładnie wymieszać. Sałatka świetnie pasuje do dań z grilla, jak również do różnych dań obiadowych oraz kanapek. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.