Deser z kremem czekoladowym i ciastkami
Deser z kremem czekoladowym i ciastkami
11 listopada 2020
Szybkie gofry z bitą śmietaną, dżemem i owocami
Szybkie gofry z bitą śmietaną, dżemem i owocami
12 listopada 2020
Wilgotne czekoladowe babeczki z kawałeczkami czekolady i kremem z bitej śmietany oraz mascarpone to świetny pomysł na wykorzystanie resztek cukinii, która po upieczeniu nie jest w ogóle wyczuwalna. To dzięki niej babeczki są takie mokre i smakowite :)

Składniki na muffinki:

  • miąższ wydrążony z dość dużej cukinii
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka
  • 120 ml oleju
  • 120 g cukru
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • niepełna łyżeczka aromatu waniliowego
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: skórka starta z połowy cytryny

Składniki na krem:

  • 200 g śmietanki 30%
  • 100 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie: barwniki spożywcze

Przygotowanie

1
Mąkę, kakao, cynamon i proszek do pieczenia przesiać do miski. Miąższ wydrążony ze środka dużej lub średniej cukinii zmielić blenderem.
2
Czekoladę pokroić na małe kawałeczki. Olej, cukier, sól, jajka i aromat ubić mikserem na kremową masę. Dodać zblendowaną cukinię oraz skórkę cytryny. Wymieszać. Następnie dodać przesiane suche składniki oraz posiekaną czekoladę. Krótko zmiksować.
3
Formę do muffinów wyłożyć papierowymi foremkami do babeczek lub użyć foremek silikonowych i wypełnić je do 2/3 wysokości. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 25-35 minut.
4
Upieczone muffinki studzić przez ok. 15 min przy uchylonym piekarniku. Następnie wyciągnąć z foremek i odstawić do całkowitego wystudzenia.
5
PRZYGOTOWANIE KREMU: śmietankę, serek mascarpone oraz cukier puder ubić mikserem na puszysty krem. Można podzielić na 3-4 części i dodać różne barwniki spożywcze. Gotowym kremem udekorować babeczki. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.