Wafle maślane, rożki do lodów
Wafle na śmietance – do lodów lub bitej śmietany
20 stycznia 2020
Pizza hawajska oraz pizza z szynką i pieczarkami
Pizza – ciasto z automatu
28 stycznia 2020

Składniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 200 g masła
  • szczypta soli


* Szklanka ma u mnie pojemność 200 ml

Przygotowanie

1
Masło roztopić w rondelku lub mikrofalówce. Jajka ubić z cukrem. Dodać mleko i roztopione, lekko przestudzone masło. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodać mąkę i sól. Mieszać do połączenia składników. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.
2
Rozgrzać wafelnicę. Nakładać na środek płytki mniej więcej 2 łyżki ciasta (w zależności od zaleceń producenta sprzętu), zamknąć wafelnicę i piec przez ok. 2-5 minut. Czas pieczenia zależy od mocy opiekacza. Zbyt blade wafle będą za miękkie i gumowate (przykład na zdjęciu poniżej), a zbyt ciemne będą się łamać przy próbie zwinięcia w rożek.
3
Upieczony wafel zawijać natychmiast na stożek od wafelnicy, lekko dociskając. Rożek zostawić krawędzią do dołu razem ze stożkiem. Nałożyć następną porcję ciasta na wafelnicę (jeżeli najpierw będziesz nakładać ciasto, a dopiero potem zawijać wafel, będzie on się kruszył i łamał; wafle trzeba zawijać od razu po wyjęciu z wafelnicy, póki są gorące i w miarę plastyczne, gdyż błyskawicznie twardnieją. Następnie wyciągnąć ostrożnie stożek z rożka (zanim upiecze się kolejny wafel, żeby można było od razu zawijać).
Wafle możesz formować zarówno w rożki, jak i rurki czy miseczki. Do rurek wystarczy ściągnąć górę stożka z podstawy, za którą trzymasz stożek. Natomiast w celu ukształtowania miseczki postaw szklankę lub niedużą miseczkę na środku dopiero co upieczonego, gorącego wafla, ostrożnie podwiń do góry jego brzegi i chwilę przytrzymaj.
4
Wafle podawać z lodami lub bitą śmietaną i owocami. Są pyszne również bez żadnych dodatków. Smacznego!

1 Comment

  1. Kotek Żarłotek pisze:

    Palce lizać 🙂