Bezy mini Pavlova z kremem śmietankowym i owocami
Bezy mini Pavlova z kremem śmietankowym i owocami
2021-07-02
Woda smakowa z cytryną, miętą i czereśniami
Woda smakowa z cytryną, miętą i czereśniami
2021-07-06
Masz wiśnie lub czereśnie? Przygotuj z nich pyszne babeczki. Miękkie, puszyste, jednocześnie słodkie i kwaskowate. Można je dodatkowo udekorować kremem z bitej śmietany i mascarpone. Smakują fantastycznie :)

Składniki na babeczki:

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • ok. 300-350 g czereśni lub wiśni
  • 100 g masła
  • 250 ml jogurtu wiśniowego lub naturalnego
  • 2 jajka
  • 130 g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • opcjonalnie: 15 kropli aromatu waniliowego

Składniki na krem śmietankowy:

  • 330 ml dobrze schłodzonej śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru

Przygotowanie

Jogurtowe babeczki z wiśniami lub czereśniami

1
Masło pokroić na kawałki i rozpuścić w rondelku lub mikrofalówce. Odstawić na kilka minut do wystudzenia. Do mąki dodać sodę oczyszczoną oraz sól. Wymieszać i przesiać przez sitko. Czereśnie lub wiśnie opłukać, lekko osuszyć i usunąć z nich pestki.
2
Do miski wlać jogurt wiśniowy lub naturalny oraz wystudzone masło, dodać jajka, aromat (opcjonalnie) i cukier. Wymieszać energicznie trzepaczką kuchenną. Dodać mąkę przesianą z sodą i solą. Wymieszać krótko trzepaczką do połączenia składników. Dodać wydrylowane wiśnie/czereśnie i delikatnie wymieszać.
3
Masę przekładać łyżeczką do foremek do 3/4 wysokości. Silikonowych foremek nie trzeba niczym smarować. W przypadku innych foremek posmarować odrobiną masła i posypać mąką.
4
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez ok. 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Po zakończeniu pieczenia zostawić babeczki w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na ok. 10 minut. Następnie wyciągnąć i studzić na kratce.
5
PRZYGOTOWANIE KREMU ŚMIETANKOWEGO: śmietankę 30%, serek mascarpone oraz cukier puder umieścić w wysokiej misce. Ubijać mikserem przez ok. 30 sekund na średnich obrotach, a następnie przez ok. 4-5 minut na najwyższych obrotach do uzyskania gęstego kremu. Wystudzone babeczki wyciągnąć z foremek. Gotowy krem wyciskać przez szprycę lub rękaw cukierniczy na babeczki. Można je dodatkowo udekorować listkami mięty lub wiśniami/czereśniami. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.