Jak uratować zwarzony krem maślany?

Mini czebureki z sosem czosnkowym
Mini czebureki z sosem czosnkowym
2021-04-22
Wafelki z masą kajmakową
Wafelki z kremem kajmakowym
2021-04-26
Jak uratować zwarzony krem maślany?
Znasz to uczucie? Robisz pyszne ciasto. Biszkopt już gotowy. Owoce lub inne dodatki przygotowane. Ubijasz krem maślany, aż tu nagle w kremie pojawiają się jakieś dziwne grudki. I zaczynasz się zastanawiać, co się dzieje. Czy tak ma być, czy krem zaczyna się warzyć...? Im dłużej miksujesz, tym gorzej to wygląda. I co teraz? Przede wszystkim, nie panikuj! Sprawdź sposoby Pasibrzuszka na uratowanie zwarzonego kremu.

5 SPOSOBÓW

NA URATOWANIE ZWARZONEGO KREMU MAŚLANEGO

1
GORĄCA WODA LUB MASŁO

Do zwarzonego kremu dodaj 1łyżkę wrzącej wody lub roztopionego, bardzo gorącego masła. Przez chwilę ubijaj mikserem. Jeżeli masa nie odzyska jednolitej konsystencji, dodaj jeszcze jedną-dwie łyżki bardzo gorącej wody lub masła.
2
DODATKOWE MASŁO

Osobno ubijać mikserem ok. 50-70 g masła w temperaturze pokojowej do uzyskania białej, puszystej masy. Do ubitego masła dodawać stopniowo po łyżce zwarzonego kremu cały czas miksując.
3
KĄPIEL WODNA

Jeżeli sposób nr 1 zawiedzie, a nie chcesz dodawać do kremu nadmiarowej ilości masła (sposób nr 2), polecam podgrzanie masy w kąpieli wodnej. Masa szybko połączy się z powrotem w gładką całość, jednak trzeba ją będzie schłodzić w lodówce. Stężenie masy do kremowej konsystencji może potrwać od pół godziny do nawet 2-3 dni (dotyczy to kremów, w których zawartość masła jest znacznie mniejsza niż dodatków, np. masy kajmakowej).

Zwarzoną masę należy przełożyć do żaroodpornej miski i ustawić na garnku z gotującą się wodą (bezpośrednio lub na sitku). Woda nie może sięgać dna miski. Mieszać zwarzony krem mikserem lub energicznie trzepaczką do połączenia składników w jednolitą masę.

Jeśli masło zacznie się roztapiać, zdjąć miskę z garnka i mieszać lub miksować dalej. Jeżeli po chwili grudki nie znikną, postawić miskę z powrotem na garnek z parą. Gdy tylko masa się połączy, zdjąć z ognia. Jeżeli masło do tej pory nie zdąży się rozpuścić, krem stężeje znacznie szybciej.

Schować masę do lodówki do stężenia. W zależności od zawartości masła w stosunku do innych składników masa po schłodzeniu może zrobić się twarda, puszysta lub lejąca. W przypadku lejącego kremu należy zostawić masę w lodówce na kilkanaście godzin (jeżeli po tym czasie nie stężeje wystarczająco, chłodzić przez kolejny dzień lub dwa). Lejący krem można jednak z powodzeniem wykorzystać do wafelków (andrutów). Wystarczy je przełożyć masą, przykryć czymś ciężkim i odstawić na kilka godzin. Następnie pokroić i delektować się pysznymi wafelkami :)

Krem o puszystej konsystencji nadaje się do dalszego użycia bezpośrednio po wyciągnięciu z lodówki (bez konieczności ponownego ubijania). Natomiast jeżeli po wyciągnięciu z lodówki krem jest twardy, zostawić do ogrzania w temperaturze pokojowej, a następnie ubijać przez chwilę mikserem.
4
PODGRZANIE W MIKROFALÓWCE

Kolejny sposób to podgrzać niewielką ilość kremu przez kilka sekund w mikrofalówce, aż się lekko stopi. Następnie dodawać stopniowo do pozostałego kremu i ubijać mikserem do połączenia masy.
5
ZIMNE MLEKO

Można też dodać do zwarzonego kremu niewielką ilość zimnego mleka z lodówki. Mleko dodawać stopniowo po łyżce i mieszać mikserem. Jeżeli masa się nie połączy, dodać kolejną łyżkę mleka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.