Jak uratować suche mięso z piekarnika?
Jak uratować suche mięso z piekarnika?
2021-06-20
Biszkopt kakaowy do tortu
Biszkopt kakaowy do tortu
2021-06-26
Pyszne pierniczki w kształcie medalu udekorowane lukrem królewskim to wspaniały pomysł na drobny upominek dla większej grupy osób (np. uczniów, nauczycieli, przedszkolaków, drużyny sportowej itd.). Z pewnością będą miłą niespodzianką zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.

Składniki na medale z pierniczków:

  • 750 g mąki tortowej typ 450
  • 250 g masła (ewentualnie margaryny do pieczenia)
  • 250 g cukru
  • 250 g miodu (ok. 200 ml)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 opakowania (razem 40 g) przyprawy do piernika (przepis na domową przyprawę)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki:

  • 130 g cukru pudru (1 szklanka o pojemności 200 ml + 1 łyżka oraz trochę cukru pudru w zapasie)
  • 1 białko
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • opcjonalnie: barwniki spożywcze

Przygotowanie

Pyszne piernikowe medale

1
Miód podgrzewać w rondelku na niewielkim ogniu z masłem (ewentualnie margaryną) i cukrem, regularnie mieszając do momentu rozpuszczenia wszystkich składników. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
2
Do mąki wsypać kakao i sodę. Przesiać przez sitko. Dodać przyprawę do piernika i wymieszać.
3
Mieszankę dodać do wystudzonego miodu, wbić jajka, wszystko razem dobrze zagnieść. Ciasto przykryć lub owinąć folią spożywczą i wstawić na 3-4 godziny do lodówki (można na całą noc).
4
Wyciągnąć ciasto z lodówki. Jeśli masa jest zbyt twarda (np. po nocy w lodówce), odstawić na 30-60 minut, żeby trochę zmiękła. Chwilkę pougniatać, odrywać po kawałku i wałkować na placki o grubości 4-6 milimetrów. Blat oraz wałek posypywać mąką.
5
Wykrawać ciasto okrągłą foremką o średnicy ok. 8 cm (może być też mniejsza lub większa). Ostrożnie przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wykrojone ciasto najlepiej przenosić za pomocą szpatułki do nakładania tortu. Robić odstępy między piernikami, żeby się nie posklejały w trakcie pieczenia, gdy będą rosnąć. Żeby medale nie traciły kształtu po przeniesieniu na blachę, można wykrawać kółka o większej średnicy, przekładać na blaszkę, a następnie wykroić mniejsze kółko i zebrać resztki ciasta.
6
Grubą słomką do napojów wyciąć w surowych medalach dziurki, żeby po upieczeniu można było przełożyć przez nie wstążkę. Otworki można wyciąć również zaraz po upieczeniu, póki pierniczki są gorące i miękkie. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni, z termoobiegiem, przez 8-10 minut. Studzić na kratce.
7
PRZYGOTOWANIE LUKRU KRÓLEWSKIEGO: jajko przed rozbiciem umyć pod bieżącą wodą, następnie przetrzeć wacikiem nasączonym octem i sparzyć przez 10 sekund w kubku z wrzątkiem (nie dłużej, bo białko się zetnie). Cukier puder przesiać przez sitko do miseczki. Białko ubijać przez chwilę trzepaczką ręczną na delikatną piankę. Dodać przesiany cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną. Ucierać łyżką bardzo dokładnie przez 6-8 minut, aż lukier stanie się bardzo gładki i błyszczący. Konsystencja lukru powinna być gęsta, bez żadnych grudek, ale jednocześnie lekko lejąca się. Gdy podniesiesz łyżeczkę do góry i lekko przechylisz, lukier powinien powoli, ale płynnie sączyć się ciągłym strumieniem. Jeżeli strumień się rwie, dodaj odrobinkę wody. Natomiast jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj więcej cukru pudru i ponownie dokładnie wymieszaj.
8
Gotowy lukier można podzielić na kilka części i dodać różne barwniki spożywcze. Na końcu woreczka cukierniczego zrobić szpilką dziurkę lub ostrożnie odciąć nożyczkami. Im mniejsza dziurka, tym precyzyjniejsze i wymyślniejsze wzorki można narysować. Przelać lukier do woreczka lub do małej szprycy z bardzo wąską końcówką. Zabezpieczyć górę woreczka klipsem lub gumką recepturką, żeby lukier nie wyciekał górą podczas wyciskania.
9
Gdy pierniczki całkiem wystygną, malować na nich różne wzorki, np. kreski, kropeczki, imiona osób, do których mają trafić, świąteczne motywy lub inne, w zależności od okazji. Woreczek z lukrem należy trzymać tak, by jego końcówka znajdowała się tuż nad pierniczkiem i delikatnie uciskać, powoli ruszając dłońmi, by nadać kresce odpowiedni kształt. Jeżeli lukier skapnie nie tam, gdzie trzeba lub w zbyt dużej ilości, można ściągnąć nadmiar lub poprawić kształt zwykłą wykałaczką.
10
Gotowe pierniczki odstawić na kilka godzin, by lukier porządnie zastygnął. Następnie przełożyć wstążki przez wycięte dziurki (optymalna długość wstążki do medali wynosi ok. 95-105 cm).
11
Można wyciąć z folii transparentnej potrzebną ilość prostokątów i zawijać w nie piernikowe medale. Przewiązać ozdobną wstążką. Pierniczki są od razu gotowe do jedzenia, nie trzeba czekać, aż zmiękną. Wytrzymują jednak nawet parę miesięcy i dalej są zjadliwe ;) Smacznego!

Komentarze są wyłączone.