Babka z kaszy manny na kefirze
Babka z kaszy manny na kefirze
2021-03-01
Konfitura z rajskich jabłuszek
Konfitura z rajskich jabłuszek
2021-03-05
Czekoladowe muffiny z delikatną nutką mięty są zaskakująco pyszne. Smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Dzięki miętowym czekoladkom babeczki są rześkie i słodkie zarazem. Przystrojone listkami świeżej mięty ładnie prezentują się na stole :)

Składniki:

  • 12 czekoladek miętowych typu "After eight"
  • 160 ml wody (gorącej)
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g oleju rzepakowego
  • 4 łyżki kakao (niezbyt czubate)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: kilka listków mięty do dekoracji

Przygotowanie

muffinek czekoladowych z nadzieniem miętowym

1
Wodę zagotować, przelać do kubeczka i odstawić do lekkiego przestudzenia. Jajka ubijać mikserem na wysokich obrotach razem z cukrem, cukrem waniliowym oraz szczyptą soli, przez kilka minut aż masa podwoi objętość i będzie dość puszysta. Następnie dalej miksując wlewać powoli olej.
2
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Dodać do masy z jajek i wymieszać dokładnie łyżką lub mikserem na najniższych obrotach. Dalej mieszając wlewać cienkim strumieniem gorącą wodę.
3
Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami lub użyć silikonowych foremek. Nakładać po 2 łyżki ciasta do każdej foremki, wkładać przełamaną na pół czekoladkę miętową (obie połówki), na wierzch wylać resztę ciasta. Masa nie powinna przekroczyć 3/4 wysokości foremki.
4
Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 185 stopni z termoobiegiem przez ok. 35 minut. Studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez ok. 15 minut, a następnie wyciągnąć i ustawić na kratce.
5
Wystudzone muffinki można posypać cukrem pudrem i ozdobić listkami mięty. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.