Deser w pucharkach z bitą śmietaną, galaretką i kremem mascarpone
Deser w pucharkach z bitą śmietaną, galaretką i kremem mascarpone
10 września 2020
Rurki z ciasta francuskiego z kremem kawowym
Rurki z ciasta francuskiego z kremem kawowym
15 września 2020
Szykujesz grilla? Wypróbuj grillowane warzywa - cukinię, paprykę, pieczarki. Są doskonałym dodatkiem do grillowanego pieczywa, mięs oraz serów.

Składniki:

  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 mała cukinia
  • kilka pieczarek
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

1
Oliwę wymieszać z solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Jedną łyżkę przyprawionej oliwy wymieszać z obranymi pieczarkami.
2
Cukinię pokroić na niegrube plasterki, a paprykę w dość szeroką kostkę. Dodać pozostałą oliwę i wymieszać. Przełożyć warzywa i pieczarki na tackę aluminiową.
3
Grillować warzywa przez ok. 15-20 minut w zależności od temperatury grzania (najlepiej pod przykryciem, jeśli grill posiada pokrywę). Uważać, żeby warzywa za bardzo się nie przypiekły. Jeżeli po obiedzie zostaną jakieś warzywa, można je schować do lodówki, a następnego dnia odgrzać w kuchence mikrofalowej. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.