Chlebek bananowy z orzechami i rodzynkami
Chlebek bananowy z orzechami i rodzynkami
16 października 2020
Waniliowy serek w gorzkiej czekoladzie
20 października 2020
Wesołe, kolorowe galaretki w skórce pomarańczy zaskoczą i rozbawią Twoich gości. Dzieciaczki wcinają je z takim smakiem, że aż uszy się trzęsą :) W przypadku imprezy radzę zrobić co najmniej podwójną porcję :)

Składniki:

  • 5 dużych pomarańczy
  • po pół opakowania galaretek w 5 różnych kolorach
  • gorąca woda

Przygotowanie

1
Galaretki przygotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, używając pół porcji wody na połowę zawartości torebki (w przypadku standardowych opakowań 250 ml wody na połowę proszku). Latem, gdy jest upał, użyć trochę mniej wody, np. 200 ml. Odstawić do wystudzenia, pamiętając, by od czasu do czasu zamieszać łyżką, żeby żelatyna równomiernie się rozkładała (jeśli galaretki nie będą dokładnie wymieszane, na dnie powstanie grubsza gumowata warstwa).
2
W międzyczasie pomarańcze umyć (można też krótko sparzyć), przekroić na pół, zaczynając od miejsca, gdzie był "ogonek". W innym przypadku po wydrążeniu pomarańczy w miejscu ogonka może powstać dziura, przez którą galaretka wycieknie. Z przekrojonych pomarańczy można wycisnąć sok, a następnie za pomocą łyżki lub noża wydrążyć środek. Uważać, by nie uszkodzić skórek pomarańczy.
3
Gdy galaretki całkiem wystygną i zaczną powolutku tężeć, wydrążone skórki pomarańczy poustawiać dość ciasno w pojemniku lub np. foremce do muffinek i zalać każdą połówkę innym kolorem (przy 5 pomarańczach wyjdą dwie połówki w jednym kolorze). Uważać, by nie przelać. Zostawić pojemniki z zalanymi pomarańczami na blacie, dopóki nie zaczną porządnie tężeć. Dopiero wtedy przenieść pojemniki do lodówki - mniejsze ryzyko rozlania zawartości :) Zostawić w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
4
Przed podaniem wyciągnąć pomarańcze z lodówki. Obkroić nożem krawędzie (tam gdzie nie sięga galaretka), żeby po pokrojeniu pomarańczy, galaretka zaczynała się równo z krawędzią skórki. Przekroić każdą połówkę na 3 lub 4 części. Podać gościom... i robić zdjęcia dzieciom, jak łakomie zajadają ;) Smacznego!

Komentarze są wyłączone.