Paluchy z kurczaka w cieście francuskim
13 stycznia 2020Surówka na przeziębienie (z marchwi i czosnku)
14 stycznia 2020Placki ziemniaczane uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Te chrupiące placuszki mają nawet swój dzień - 13 listopada obchodzimy Dzień Placków Ziemniaczanych. Jedni je jedzą z wytrawnymi dodatkami, inni na słodko. A Ty którą wersję lubisz najbardziej?
Składniki:
- 10 niedużych ziemniaków
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- 1 nieduża cebula
Dodatkowo:- śmietana lub cukier
1
Ziemniaki oraz cebulę zetrzeć w maszynce do mielenia mięsa lub ręcznie na tarce o drobnych oczkach. Przełożyć na sitko do odcedzenia.
2
Dodać jajko, sól i pieprz do smaku, wymieszać. Smażyć na oleju do zarumienienia.
3
Podawać ze śmietaną i solą lub z cukrem. Co kto lubi ;) Smacznego!