Sałatka z fetą, kapustą pekińską i prażonym sezamem
Sałatka z fetą, kapustą pekińską i prażonym sezamem
9 października 2020
Kotlety z kurczaka w panierce z mąki kukurydzianej
Kotlety z kurczaka w panierce z mąki kukurydzianej
12 października 2020
Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu placuszki, które zasmakują Tobie i Twoim dzieciom. Racuszki z jabłkami na maślance świetnie się sprawdzają jako szybkie śniadanie czy kolacja :)

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 2 jabłka
  • 200 ml maślanki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina cynamonu
  • 1 łyżka cukru waniliowego lub zwykłego
  • olej do smażenia

Przygotowanie

1
Proszek do pieczenia wymieszać z mąką. Dodać maślankę, jajko, sól, cynamon i cukier. Wymieszać dokładnie widelcem lub trzepaczką rózgową.
2
Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na plasterki. Dodać do ciasta i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać po jednej lub półtorej łyżki ciasta. Smażyć z obu stron do zarumienienia. Usmażone placuszki układać na chwilę na ręczniku papierowym w celu odsączenia tłuszczu.
3
Racuszki podawać z cukrem pudrem, ulubionym dżemem lub syropem. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.