Sałatka z fetą, kapustą pekińską i prażonym sezamem
9 października 2020Kotlety z kurczaka w panierce z mąki kukurydzianej
12 października 2020Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu placuszki, które zasmakują Tobie i Twoim dzieciom. Racuszki z jabłkami na maślance świetnie się sprawdzają jako szybkie śniadanie czy kolacja :)
Składniki:
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 2 jabłka
- 200 ml maślanki
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobina cynamonu
- 1 łyżka cukru waniliowego lub zwykłego
- olej do smażenia
1
Proszek do pieczenia wymieszać z mąką. Dodać maślankę, jajko, sól, cynamon i cukier. Wymieszać dokładnie widelcem lub trzepaczką rózgową.
2
Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na plasterki. Dodać do ciasta i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać po jednej lub półtorej łyżki ciasta. Smażyć z obu stron do zarumienienia. Usmażone placuszki układać na chwilę na ręczniku papierowym w celu odsączenia tłuszczu.
3
Racuszki podawać z cukrem pudrem, ulubionym dżemem lub syropem. Smacznego!