Śledzie z buraczkami na cieście francuskim

Mix warzyw z sosem czosnkowym
Mix warzyw z sosem czosnkowym
2021-10-15
Miękkie ciastka dyniowe z orzechami
Miękkie ciastka dyniowe z orzechami
2021-10-20
Prosta, szybka i efektowna przekąska - sakiewki z ciasta francuskiego ze śledziem i buraczkami. Na przyjęciach rozchodzą się jak świeże bułeczki.

Składniki na sakiewki ze śledziem i buraczkami:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 małe filety śledziowe solone (ok. 150 g)
  • kilka orzechów włoskich
  • 1 łyżka wody
  • 2 nieduże gotowane buraczki (ok. 200 g)
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • opcjonalnie: pół cebuli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • pieprz do smaku
  • 1 białko
  • opcjonalnie: gałązka koperku lub kilka listków świeżej bazylii

Przygotowanie

Śledzie z buraczkami na cieście francuskim

1
Ciasto francuskie ostrożnie rozwinąć (jeżeli się łamie, poczekać, aż trochę się ogrzeje) i przekroić na pół. Jedną połowę pokroić na trzy paski, a następnie w poprzek na cztery tak, by powstało 12 prostokątów.
2
W każdym prostokącie wykroić środek o wymiarach ok. 3x4 cm. Wykrojone kawałki ciasta odłożyć osobno na papier do pieczenia. Niepokrojoną połówkę posmarować delikatnie łyżką wody (najlepiej za pomocą kuchennego pędzelka). Następnie zawinąć na nią pokrojone prostokąty razem z papierem. Delikatnie rozwałkować wałkiem i ostrożnie ściągnąć papier.
3
Pokroić ciasto ponownie na prostokąty wzdłuż pierwotnych krawędzi. Przełożyć na blachę do pieczenia. Środek każdego prostokąta ponakłuwać widelcem, żeby ciasto zbytnio nie urosło. Białko roztrzepać widelcem i posmarować boki sakiewek. Wykrojone środki również przełożyć na blachę i posmarować białkiem. Można z nich zrobić mini przekąski lub ciasteczka - wystarczy dodatkowo posypać cukrem i cynamonem (opcjonalnie).
4
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220 stopni, z termoobiegiem przez ok. 12-15 minut do zarumienienia. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika. Przestudzić przez ok. 5 minut, a następnie delikatnie wcisnąć palcem lub łyżką środek sakiewki, żeby zrobić więcej miejsca na nadzienie z buraczków.
5
Buraczki zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Jeżeli puszczą dużo soku, delikatnie odcedzić. Dodać drobno posiekaną cebulę (opcjonalnie), oliwę i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Nakładać po łyżce buraczków do sakiewek z ciasta francuskiego.
6
Śledzie delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie pokroić w paski i układać na buraczkach. Orzechy włoskie posiekać i posypać na sakiewki.
7
Udekorować świeżym koperkiem lub listkami bazylii (opcjonalnie). Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.