Dekorowanie pierników, ciastek i tortów rozpuszczoną czekoladą
20 listopada 2020Kruche rogaliki z jabłkami (bez drożdży)
25 listopada 2020Robisz coś pysznego i zostały Ci białka? Nie wyrzucaj! Upiecz prostą, ale pyszną babkę z białek ze smaczną chrupiącą skórką :)
Porcje:
foremka o wymiarach 12 x 30 cm (keksówka)
Składniki:
- 4 białka
- 180 g mąki pszennej tortowej
- 150 g cukru
- 100 g masła
- garść suszonych owoców (np. śliwki, figi, gruszki, morele, rodzynki)
- garść różnych orzechów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobina bułki tartej do posypania foremki
1
Masło rozpuścić i ostudzić. Suszone owoce i orzechy pokroić na kawałeczki (niezbyt drobne). Białka ubić na sztywną pianę.
2
Proszek do pieczenia wymieszać z mąką. Dodać cukier, rozpuszczone masło, pokrojone suszone owoce i orzechy. Wszystko dokładnie wymieszać, aż powstanie sypka masa.
3
Do masy dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Foremkę do pieczenia wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą (ja używam keksówki o wymiarach 12 x 30 cm, ale może być mniejsza foremka, wówczas ciasto będzie wyższe).
4
Masę przełożyć do foremki. Piec w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 185 stopni przez ok. 35-45 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić ciasto na kilka minut w foremce, a następnie studzić na kratce. Smacznego!