Kotlety z kurczaka w panierce z mąki kukurydzianej
Kotlety z kurczaka w panierce z mąki kukurydzianej
12 października 2020
Deser z ananasa na ciepło
Deser z ananasa na ciepło
13 października 2020
Lubisz faszerowaną cukinię? A co robisz z wydrążonym miąższem ze środka cukinii? Nie wyrzucaj! Przyda się do przygotowania pysznych, wilgotnych i mocno czekoladowych muffinek :)

Składniki:

  • miąższ wydrążony z dość dużej cukinii
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka
  • 120 ml oleju
  • 120 g cukru
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • niepełna łyżeczka aromatu waniliowego
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: skórka starta z połowy cytryny

Przygotowanie

1
Mąkę, kakao, cynamon i proszek do pieczenia przesiać do miski. Miąższ wydrążony ze środka dużej lub średniej cukinii zmielić blenderem.
2
Czekoladę pokroić na małe kawałeczki. Olej, cukier, sól, jajka i aromat ubić mikserem na kremową masę. Dodać zblendowaną cukinię oraz skórkę cytryny. Wymieszać. Następnie dodać przesiane suche składniki oraz posiekaną czekoladę. Krótko zmiksować.
3
Formę do muffinów wyłożyć papierowymi foremkami do babeczek lub użyć foremek silikonowych i wypełnić je do 2/3 wysokości. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 25-35 minut.
4
Upieczone muffinki studzić przez ok. 15 min przy uchylonym piekarniku. Wystudzone babeczki wyciągnąć z foremek i posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.