Papryka faszerowana mięsem mielonym
Papryka faszerowana mięsem mielonym
2022-08-03
Drożdżówki z agrestem i lukrem
Drożdżówki z agrestem i lukrem
2022-09-27
Uwielbiam tiramisu w każdej postaci, zarówno w wersji klasycznej z jajecznym kremem, jak i z bitą śmietaną. W okresie letnim fajnym pomysłem jest dodanie do tego deseru truskawek, borówek lub malin. Smakuje orzeźwiająco i przepysznie!

Składniki na tiramisu z truskawkami:

  • 220 g podłużnych biszkoptów
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 g śmietanki 30%
  • 50 ml likieru kawowego (np. Soplica)
  • opcjonalnie: 50 ml likieru o smaku migdała w karmelu
  • 250 ml mocnej kawy (najlepiej rozpuszczalnej)
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 400 g truskawek
  • 2 łyżeczki kakao

Przygotowanie

Tiramisu z truskawkami

1
Umyte i osuszone truskawki pokroić na połówki lub ćwiartki (kilka truskawek można zostawić w całości do dekoracji). Dobrze schłodzoną śmietankę 30%, serek mascarpone oraz cukier puder umieścić w wysokiej misce. Ubijać mikserem przez ok. 30 sekund na średnich obrotach, a następnie przez ok. 4-5 minut na najwyższych obrotach do uzyskania gęstego kremu.
2
Kawę wymieszać z alkoholem. Biszkopty zanurzać w kawie i układać na dnie szklanej miski (o średnicy ok. 17-20 cm). Na biszkopty wyłożyć kilka łyżek kremu, następnie część pokrojonych truskawek i przykryć cienką warstwą kremu. Posypać łyżeczką kakao, najlepiej przez drobne sitko.
3
Następnie układać kolejne warstwy deseru:
  • nasączone biszkopty,
  • krem,
  • truskawki,
  • krem.
  • 4
    Wierzch deseru posypać drugą łyżeczką kakao. Ozdobić truskawkami i miętą.
    5
    Przechowywać w lodówce. Smacznego!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.