Bananowe babeczki na Wielkanoc do koszyczka
Bananowe babeczki na Wielkanoc do koszyczka
2021-04-06
Sałatka z brokułem, fetą i prażonymi migdałami
Sałatka z brokułem, fetą i prażonymi migdałami
2021-04-07
Nie sądziłam wcześniej, że sernik na zimno może smakować tak dobrze, jak sernik pieczony. Pyszna, mocno serowa masa na spodzie z herbatników, przykryta delikatną pianką brzoskwiniową. Całość wprost rozpływa się w ustach. Zdecydowanie warte spróbowania :)

Składniki na spód:

  • 230 g herbatników
  • 150 g masła

Składniki na piankę brzoskwiniową:

  • Półtorej puszki brzoskwiń (waga puszki ok. 820 g bez odsączenia)
  • 2 łyżki żelatyny
  • 4 łyżki drobnego cukru

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu sernikowego mielonego (z wiaderka) w temperaturze pokojowej
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 10 średnio czubatych łyżek cukru pudru
  • pół puszki brzoskwiń
  • 2 torebki galaretki brzoskwiniowej lub cytrynowej
  • 400 ml wody

Przygotowanie

sernika na zimno z pianką brzoskwiniową

1
PRZYGOTOWANIE SPODU: masło pokroić w kostkę i rozpuścić w rondelku lub mikrofalówce. Odstawić do przestudzenia. Herbatniki zmielić w blenderze, ewentualnie drobno pokruszyć za pomocą wałka lub tłuczka do mięsa. Pokruszone ciastka przesypać do miski. Dodać przestudzone masło (może być lekko ciepłe) i bardzo dokładnie wymieszać łyżką. Formę do ciast o wymiarach ok. 25 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę z herbatników przełożyć do foremki, wyrównać i dość mocno docisnąć palcami, żeby utworzyć zbity spód. Schować do lodówki.
2
Brzoskwinie z obu puszek przełożyć na sitko i zostawić do dokładnego odsączenia.
3
PRZYGOTOWANIE MASY SEROWEJ: do miski wlać 400 ml gorącej wody, wsypać obie galaretki i bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić do przestudzenia i od czasu do czasu mieszać łyżką, żeby galaretki całkowicie się rozpuściły. Pilnować, żeby masa nie zaczęła tężeć.
4
Dobrze schłodzoną śmietankę 30% ubijać mikserem w wysokim naczyniu na najwyższych obrotach przez ok. 60 sekund. Następnie dodawać po łyżce cukru pudru ciągle miksując przez ok. 2 minuty do uzyskania konsystencji dość dobrze ubitej śmietany, ale nie całkiem na sztywno.
5
Do ubitej śmietany dodać połowę sera z wiaderka i mieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia mas. Następnie dodać resztę twarogu i tak samo wymieszać.
6
Dalej miksując na średnich obrotach wlewać do masy serowej cienkim strumieniem wystudzoną galaretkę (może być leciutko ciepła, ale nie tężejąca). Mieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
7
3 połówki odsączonych brzoskwiń pokroić w drobną kostkę. Dodać do masy serowej i wymieszać łyżką. Z lodówki wyciągnąć blachę z pokruszonymi i ubitymi herbatnikami. Masę serowo-brzoskwiniową wylać na spód z herbatników. Wyrównać łyżką lub szpatułką kuchenną i schować do lodówki do stężenia.
8
PRZYGOTOWANIE PIANKI BRZOSKWINIOWEJ: pozostałe odsączone brzoskwinie utrzeć razem z cukrem blenderem na papkę. Do kubka wlać 60 ml wody (zimnej lub w temperaturze pokojowej). Dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać i odstawić do napęcznienia na ok. 10 minut.
9
W rondelku zagotować szklankę wody. Ustawić na nim sitko w taki sposób, by woda nie sięgała dna sitka. Jeżeli woda dotyka sitka, wylać trochę wody. Na sitku ustawić napęczniałą żelatynę. Zmniejszyć ogień i podgrzewać żelatynę na parze do jej całkowitego rozpuszczenia (aż woda zrobi się przezroczysta, bez żadnych grudek), co chwilę mieszając. Uważać, by żelatyna nie zrobiła się gorąca.
10
Rozpuszczoną żelatynę odstawić do przestudzenia. Do lekko ciepłej żelatyny dodać 2 łyżki zblendowanych brzoskwiń i dokładnie wymieszać, a następnie przelać do pozostałej papki brzoskwiniowej i dobrze wymieszać łyżką.
11
Gdy masa serowa w miarę stężeje, wylać na nią mus brzoskwiniowy. Wyrównać szpatułką i wstawić z powrotem do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
12
Gotowy sernik można ozdobić bitą śmietaną lub kremem ze śmietanki i mascarpone. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.