Wielkanocna babka piaskowa
Wielkanocna babka piaskowa
2023-03-12
Jajka faszerowane z wędzonym łososiem
Jajka faszerowane z wędzonym łososiem
2023-04-11
Szybkie rurki z ciasta francuskiego to pyszny pomysł na efektowny słodki poczęstunek. Można je wypełnić różnymi kremami. Tym razem podaję przepis na rurki z kremem porzeczkowym, który wprost uwielbiam :)

Składniki na rurki z kremem z czarnej porzeczki:

  • UWAGA: do wypieku rurek potrzebne będą stożkowe foremki
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 150 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • dodatkowo cukier puder do posypania rurek
  • odrobina oleju do posmarowania rurek

Przygotowanie

rurki z ciasta francuskiego z kremem porzeczkowym

1
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki i zostawić na kilka minut, żeby trochę się ogrzało (zimne ciasto może łamać się lub pękać przy rozwijaniu). Podzielić ciasto na 20 równych pasków, krojąc równolegle do krótszej krawędzi (paski o szerokości ok. 2-2,5 cm).
2
Do małego kubeczka nalać odrobinkę oleju rzepakowego. Maczać w nim koniuszki palców i smarować bardzo cienką warstwą foremki do wypieku rurek, żeby łatwiej można było ściągać z nich ciasto po upieczeniu.
3
Poszczególne paski zawijać na foremkę zaczynając od węższej części foremki w taki sposób, by brzegi ciasta nachodziły na siebie. Jeśli krawędzie będą ledwo się stykać, rurki po upieczeniu będą się rozpadać, a krem wyciekać przez szczeliny. Brzegi powinny się pokrywać w minimum 1/3 części.
4
Owinięte foremki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając odpowiednio duże odstępy między nimi (można wykorzystać papier, w który było zawinięte ciasto francuskie).
5
Piec w rozgrzanym piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) w temperaturze 215 stopni przez 15-17 minut. Po wyjęciu blaszki z piekarnika, odczekać 2-3 minuty i delikatnie ściągać rurki z foremek, zanim wystygną. Im dłużej będziesz zwlekać, tym większe ryzyko, że ciasto przyklei się do foremki i będzie kruszyć przy ściąganiu. Póki rurki są ciepłe, nie powinno to sprawiać większego problemu. Gdyby ciasto nie odchodziło, ścisnąć lekko brzeg rurki i pociągnąć.
6
PRZYGOTOWANIE KREMU PORZECZKOWEGO: Dobrze schłodzoną śmietankę, serek mascarpone oraz cukier puder miksować na wysokich obrotach do ubicia sztywnego kremu, ok. 3-4 minuty. Dodać dżem z czarnej porzeczki i delikatnie wymieszać łopatką kuchenną do połączenia dżemu z kremem.
7
Całkiem wystudzone rurki nadziewać kremem porzeczkowym. Dla wygody puste rurki można wkładać pionowo po 2-3 sztuki do kubka i wtedy napełniać kremem. Następnie obrócić rurki i uzupełnić kremem z drugiej strony, jeżeli nie zostały wypełnione do końca. Rurki z kremem posypać cukrem pudrem.
8
Podawać od razu lub przechowywać w lodówce. Przed podaniem potrzymać przez ok. 10-15 minut w temperaturze pokojowej. Smacznego!

1 Comment

  1. Bigger Burger pisze:

    Dziękuje za ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.