Pancakes na mleku i jogurcie
5 stycznia 2020Pączusiowe stworki – mini pączki na serku homogenizowanym
5 stycznia 2020
Lubisz pierniczki? A krem z bitej śmietany i mascarpone? Spróbuj połączenia pierniczków i kremu. Ciasto zachwyca swą prostotą, szybkością wykonania i smakiem.
Składniki:
- ok. 24-30 herbatników kakaowych
- 100 ml cukru pudru
- 500 g serka mascarpone
- 800 ml śmietanki 30%
- 40 ml likieru amaretto (6 łyżek)
- 3 opakowania toruńskich pierników (6 sztuk w opakowaniu/120 g) lub dowolne inne lukrowane pierniczki (ok. 360 g)
- 1 łyżeczka cynamonu
1
Blachę do ciast wysmarować masłem lub margaryną i wyłożyć herbatnikami. 120 g pierniczków (6 dużych pierników toruńskich) pokruszyć na drobne cząsteczki. Śmietankę i serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem do momentu uzyskania kremowej, gęstej konsystencji. Wlać amaretto i wymieszać. Dodać okruszki z pierniczków oraz cynamon, wszystko razem wymieszać łyżką.
2
Połowę kremu wyłożyć na herbatniki. 160 g pierniczków (8 dużych serduszek) połamać na drobniejsze kawałeczki i ułożyć na kremie. Dodać resztę kremowej masy, a na wierzch pozostałe pierniczki (4 duże serca), drobno pokruszone.
3
Wstawić do lodówki na minimum 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc, żeby składniki dobrze się "przegryzły". Ciasto długo zachowuje świeżość w lodówce i nawet po kilku dniach jest dalej pyszne. Smacznego!