Pancakes
Pancakes na mleku i jogurcie
2020-01-05
Mini pączki na serku homogenizowanym
Pączusiowe stworki – mini pączki na serku homogenizowanym
2020-01-05
Lubisz pierniczki? A krem z bitej śmietany i mascarpone? Spróbuj połączenia pierniczków i kremu. Ciasto zachwyca swą prostotą, szybkością wykonania i smakiem.

Składniki na ciasto z pierniczków i mascarpone:

  • ok. 24-30 herbatników kakaowych
  • pół szklanki* cukru pudru
  • 500 g serka mascarpone
  • 800 ml śmietanki 30%
  • 40 ml likieru amaretto (6 łyżek)
  • 3 opakowania toruńskich pierników (6 szt. w opakowaniu/120 g) lub dowolne inne lukrowane pierniczki (ok. 360 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu

* Szklanka ma u mnie pojemność 200 ml

Przygotowanie

ciasta z pierniczków i mascarpone

1
Blachę do ciast wysmarować masłem lub margaryną i wyłożyć herbatnikami. 120 g pierniczków (6 dużych pierników toruńskich) pokruszyć na drobne cząsteczki. Śmietankę i serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem do momentu uzyskania kremowej, gęstej konsystencji. Wlać amaretto i wymieszać. Dodać okruszki z pierniczków oraz cynamon, wszystko razem wymieszać łyżką.
2
Połowę kremu wyłożyć na herbatniki. 160 g pierniczków (8 dużych serduszek) połamać na drobniejsze kawałeczki i ułożyć na kremie. Dodać resztę kremowej masy, a na wierzch pozostałe pierniczki (4 duże serca), drobno pokruszone.
3
Wstawić do lodówki na minimum 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc, żeby składniki dobrze się "przegryzły". Ciasto długo zachowuje świeżość w lodówce i nawet po kilku dniach jest dalej pyszne. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.