Naturalny serek
Serek do smarowania (z jogurtu naturalnego lub greckiego)
4 grudnia 2019
Chleb pszenny
Chleb pszenny
4 grudnia 2019

Bułki pszenno-razowe z pestkami dyni i siemieniem lnianym

Bułki pszenno razowe z pestkami dyni i siemieniem lnianym

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej typ 450 lub 650
  • 100 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 30 g świeżych drożdży
  • 125 ml ciepłej wody
  • 125 ml mleka
  • 40 g rozpuszczonego masła
  • pół łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • garść pestek dyni
  • pół garści siemienia lnianego
  • pół garści otrębów żytnich
  • pół garści otrębów pszennych

Przygotowanie

1
Drożdże rozetrzeć z połową łyżeczki cukru. Do wysokiego naczynia wlać ciepłe (letnie) mleko, wsypać mąkę razową i drożdże. Wszystko wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do rośnięcia.
2
Do dużej miski wsypać mąkę pszenną i sól. Dodać rozpuszczone i ostudzone masło oraz ciepłą wodę. Wszystko razem zagnieść, aż ciasto stanie się gładkie. Ciasto, które klei się do rąk, w miarę ugniatania powinno stawać się coraz bardziej miękkie i mniej klejące. Jeśli nadal stanowi to problem, można podsypać ciasto odrobiną mąki. Do ciasta wsypać otręby, siemię lniane i pestki dyni. Gotowe ciasto przykryć ściereczką lub pieluszką tetrową i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
2
Uformować z ciasta długi wałeczek i podzielić na 10 części, zaczynając od środka (5 części w jedną stronę i 5 w drugą). Ugniatać każdą część w formę kulki i układać w dość dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do rośnięcia.
3
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni do zrumienienia, ok. 20-25 minut. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.