Polewa czekoladowa do ciast i deserów
Polewa czekoladowa do ciast i deserów
14 stycznia 2021
Sałatka z paluszkami surimi, serem i jajkiem
Sałatka z paluszkami surimi, serem i jajkiem
15 stycznia 2021
Delikatny, rozpływający się w ustach sernik z polewą karmelową to świetna propozycja zarówno na weekendowy dodatek do kawy, jak i na świąteczny stół. Sernik sam w sobie nie jest zbyt słodki, ale polewa karmelowa dodaje mu aksamitnej słodyczy :)

Składniki na sernik:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 7 białek
  • 7 żółtek
  • 200 g cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego lub 2 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 2 torebki budyniu waniliowego po 40g (bez cukru)
  • 300 ml mleka
  • 150 ml oleju
  • 1,5 szklanki* mleka w proszku (65 g)
  • szczypta soli
  • 180 g herbatników
  • 80 g masła

* Szklanka ma u mnie pojemność 200 ml

Składniki na polewę karmelową:

  • 100 g cukru
  • 100 ml śmietanki 30% w temperaturze pokojowej
  • 50 ml gorącej wody
  • szczypta soli morskiej (ewentualnie zwykłej)

Przygotowanie

1
Ciastka rozdrobnić wałkiem lub blenderem. Masło roztopić w rondelku lub mikrofalówce. Roztopione masło przelać do pokruszonych herbatników i bardzo dokładnie wymieszać. Papier do pieczenia zmoczyć delikatnie pod bieżącą wodą i zgnieść w dłoni, a następnie wyłożyć nim tortownicę o średnicy ok. 25 cm. Okruchy ciastek przesypać do tortownicy, docisnąć palcami do dna oraz do ścianek foremki na wysokość ok. 3 palców, tworząc zbitą masę.
2
Żółtka, cukier waniliowy, twaróg oraz budyń ubijać mikserem na gładką, jednolitą masę. Dalej miksując dodawać po łyżeczce oleju, a następnie po łyżce mleka w proszku. Wymieszać dokładnie, aż nie będzie żadnych grudek.
3
Do białek dodać szczyptę soli i ubić mikserem na kremową pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać, aż piana stanie się sztywna i połyskująca, a cukier całkowicie się rozpuści.
4
Do piany z białek dodawać na zmianę po 3-4 łyżki masy serowej oraz mleka i delikatnie mieszać łyżką do połączenia składników w jednolitą masę. Gotową masę ostrożnie wylać na spód z ubitych herbatników. Uważać, by nie uszkodzić ścianek z okruchów.
5
Piec w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach z termoobiegiem przez ok. 55 minut. Jeżeli sernik za bardzo się przyrumieni z wierzchu przed końcem pieczenia, można go przykryć od góry papierem do pieczenia.
6
Po zakończeniu pieczenia nie wyciągać sernika, tylko studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
7
PRZYGOTOWANIE POLEWY KARMELOWEJ: Do wysokiego i szerokiego garnka wsypać cukier i szczyptę soli (dzięki soli karmel zyska bardziej wyrazisty i lepszy smak). Dodać gorącą wodę. Gotować na średnim ogniu, cały czas mieszając długą drewnianą łyżką, aż cukier się rozpuści. Należy zadbać, żeby cukier się rozpuścił, zanim woda się zagotuje.
8
Gdy woda się zagotuje, odłożyć łyżkę, zwiększyć trochę ogień i gotować, aż syrop zacznie zmieniać kolor na żółty. Od momentu, gdy woda zacznie wrzeć, nie wolno dłużej mieszać łyżką. Można natomiast delikatnie kręcić garnkiem i lekko pochylać raz w jedną, raz w drugą stronę, żeby cukier równo się karmelizował.
9
Po ok. 6-9 minutach od zagotowania syrop zaczyna się robić ciemniejszy, przechodzi z barwy żółtawej w jasnobursztynową. W tym momencie należy bardzo uważać, by nie spalić karmelu. Można co jakiś czas podnosić garnek do góry i kręcąc nim delikatnie obserwować, jak zmienia się zabarwienie masy.
10
Gdy karmel zmieni kolor na bursztynowy, zdjąć garnek z ognia i jedną ręką intensywnie mieszać masę długą drewnianą łyżką, a drugą ręką wlewać powoli śmietankę w temperaturze pokojowej. Syrop będzie mocno się pienić. Mieszać intensywnie łyżką, aż przestanie.
11
Gdy karmel przestanie się pienić, postawić garnek z powrotem na nieduży ogień i ciągle mieszając podgrzewać przez ok. 5-8 minut, aż karmel zgęstnieje. Gotowy karmel odstawić do wystudzenia.
12
Gdy sernik i polewa wystygną, polać górę sernika karmelem. Ja tym razem na polewę posypałam jeszcze cukier puder, żeby zrobić świąteczny wzorek.
13
Wstawić sernik do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc, żeby dobrze stężał. Przed podaniem wyciągnąć ciasto z lodówki ok. 30 minut wcześniej, gdyż bardziej smakuje, gdy się ogrzeje :)

Komentarze są wyłączone.