Przystawki z gofrów kukurydzianych
Przystawki z gofrów kukurydzianych
18 listopada 2020
Pizza z szynką i pieczarkami – ciasto z automatu do chleba
Pizza z szynką i pieczarkami – ciasto z automatu do chleba
20 listopada 2020
Domowy serek chrzanowy możesz przygotować w parę minut. Wystarczy jogurt naturalny, trochę chrzanu, soli i pieprzu. Możesz nim smarować kanapki, tosty lub wytrawne naleśniki. Serek chrzanowy również idealnie się nadaje do przystawek z ciasta francuskiego, placków tortilli czy gofrów.
Porcje:
dla kilku osób
Czas:
przygotowanie: kilka minut
dojrzewanie serka: 1-2 dni

Składniki:

  • 1 duży kubek (ok. 400g) jogurtu naturalnego z żywymi kulturami bakterii w składzie
  • 1 czubata łyżeczka chrzanu
  • sól do smaku
  • szczypta pieprzu

Ponadto będzie potrzebne:

  • pieluszka tetrowa lub duża gaza
  • Jakakolwiek wstążka, sznureczek lub gruba nić

Przygotowanie

1
Tetrową pieluszkę lub gazę wyłożyć na sitko (gazę złożyć na 3-4 części). Sitko ustawić na garnku lub głębszej misce, gdyż mniej więcej połowa zawartości wycieknie lub wsiąknie w pieluszkę. Jogurt wymieszać łyżką i wyłożyć na pieluszkę/gazę.
2
Następnie zawinąć rogi materiału i dość ciasno zawiązać wstążkę tuż nad jogurtem. Można lekko docisnąć jogurt, żeby powstała w ten sposób sakiewka była jak najbardziej zwarta. Wstawić całość do lodówki na dwie doby.
3
Po dwóch dniach przełożyć serek do miseczki. Dodać chrzan, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszać.
4
Tak przygotowanym serkiem można smarować kanapki, tosty lub wytrawne naleśniki. Serek chrzanowy również idealnie się nadaje do przystawek z ciasta francuskiego, placków tortilli czy gofrów. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.