Nuggetsy w panierce z płatków kukurydzianych
Nuggetsy w panierce z płatków kukurydzianych
2021-03-15
Krem z czarną porzeczką do tortów, deserów i babeczek
Krem z czarną porzeczką do tortów, deserów i babeczek
2021-03-16
Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką, serem, kukurydzą oraz papryką to bardzo ciekawy pomysł na szybki obiad lub kolację. Świetnie się spiszą również jako przekąska czy ciepły poczęstunek dla gości.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 10-15 plastrów szynki (ok. 160 g)
  • 150 g żółtego sera
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • odrobina pieprzu czarnego
  • pół papryki czerwonej
  • 5 łyżek kukurydzy konserwowej
  • 1 białko
  • 1 żółtko do posmarowania

Przygotowanie

ślimaczków z ciasta francuskiego z szynką i serem

1
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki i odstawić na kilka minut, żeby się trochę ogrzało (zimne może pękać i łamać się przy rozwijaniu). Plasterki szynki drobno pokroić. Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Czerwoną paprykę bardzo drobno pokroić. Przełożyć całość do dość głębokiej miski.
2
Dodać śmietanę, sól, pieprz, paprykę słodką mieloną, zioła prowansalskie, białko oraz kukurydzę konserwową. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
3
Ciasto francuskie rozwinąć. Nadzienie wyłożyć na ciasto i rozsmarować cienko i równomiernie, pozostawiając po ok. 2 cm pustego paska na górnej i dolnej krawędzi ciasta.
4
Dolną krawędź ciasta razem z papierem zawinąć na nadzienie i delikatnie docisnąć. Następnie oderwać papier i dalej zawijać roladę do góry.
5
Roladę pokroić na plasterki o grubości ok. 2-3 cm. Przenieść razem z papierem od ciasta francuskiego na blachę do pieczenia. Pokrojone plasterki układać na płasko w pewnej odległości od siebie, żeby ciasto mogło swobodnie rosnąć w trakcie pieczenia. Boki roladek posmarować roztrzepanym żółtkiem.
6
Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 210-220 stopni z termoobiegiem przez ok. 15-20 minut. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.