Rogaliki śniadaniowe
Rogaliki śniadaniowe
10 grudnia 2019
Litewskie ciasteczka z ciasta parzonego
Litewskie ciasteczka z ciasta parzonego (miękkie)
12 grudnia 2019

Składniki na marynatę:

  • 2 małe polędwiczki lub 1 duża (ok. 500-600 g)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • pół łyżeczki soli
  • pieprz
  • 2 łyżki musztardy delikatesowej
  • 2 łyżki musztardy rosyjskiej (mogą być inne rodzaje musztardy, jakie akurat masz w domu)
  • opcjonalnie: 1 łyżka miodu
  • oregano

Składniki na sos:

  • 400-500 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki musztardy
  • kilka pieczarek (ok. 250 g)
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona

Przygotowanie

1
Mięso najlepiej zamarynować dzień (lub kilka godzin) wcześniej. Przygotowanie marynaty: polędwiczkę pokroić na plastry o grubości ok.1-1,5 cm. Musztardę, sól, pieprz, oregano, miód i olej wymieszać w słoiczku lub szklance. Dodać do mięsa i wymieszać. Wstawić na noc do lodówki.
 
 
2
Zamarynowane mięso przełożyć na rozgrzaną patelnię i smażyć na oliwie przez ok. 15 minut na wolnym ogniu, z obu stron, do delikatnego zarumienienia. W międzyczasie paprykę pokroić w dużą kostkę, a pieczarki i czosnek na plasterki. Zarumienione polędwiczki wyciągnąć, a na patelnię wyłożyć pokrojone pieczarki, czosnek i paprykę. Smażyć na wolnym ogniu przez kilka minut.
3
Do garnka wlać śmietankę, dodać 4 łyżki musztardy, podsmażone mięso, pieczarki i paprykę. Dusić przez ok. 15-20 minut do zgęstnienia sosu. Podawać z ugotowanym makaronem (ewentualnie ryżem lub ziemniakami). Smacznego!
  • Polędwica wieprzowa w sosie musztardowym
  • Polędwica wieprzowa w sosie musztardowym

Komentarze są wyłączone.