Pyszne piernikowe medale
Pyszne piernikowe medale
2021-06-22
Babeczki z serka naturalnego bez pieczenia
Babeczki z serka naturalnego bez pieczenia
2021-06-27
Szukasz pomysłu na biszkopt do tortu? Proponuję pyszny biszkopt kakaowy. Idealny do tortów z kremem śmietanowym, budyniowym lub maślanym.

Składniki:

  • 7 jajek (rozmiar M) w temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru drobnego*
  • 180 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej (3 łyżki)
  • 3 średnio czubate łyżki kakao
  • szczypta soli

* Można użyć zwykłego cukru, ale on wolniej się rozpuszcza.

WSKAZÓWKI PASIBRZUSZKA:


  • Biszkopt najlepiej upiec dobę wcześniej przed składaniem tortu. Dzięki temu będzie miał czas, żeby porządnie wystygnąć, a poza tym zrobi się bardziej sprężysty i nie będzie zapadał się pod wpływem ciężaru kremu i dodatków. Ponadto biszkopt schłodzony przez kilka godzin w lodówce będzie znacznie łatwiej pokroić na równe blaty.

  • Z podanych proporcji wychodzi biszkopt o średnicy 25 cm i wysokości ok. 3-4 cm (wystarczającej na 3 blaty).

  • Miska, w której będą ubijane białka, powinna być całkiem czysta i sucha.

  • Przygotowanie

    Biszkopt kakaowy do tortu

    1
    Mąkę pszenną wymieszać z kakao oraz skrobią ziemniaczaną. Następnie przesiać przez sitko. Białka ostrożnie oddzielić od żółtek.
    2
    Białka ubijać przez chwilę na najwyższych obrotach. Gdy się spienią wsypać sól. Ubijać dalej przez ok. 2 minuty na sztywną pianę.
    3
    Następnie dalej ubijając dodawać po łyżce cukru w odstępach ok. 30-sekundowych, żeby cukier mógł dokładnie się rozpuścić. Po zużyciu całego cukru ubijać jeszcze przez ok. 5 minut.
    4
    Po tym czasie rozetrzeć odrobinę piany między palcami, sprawdzając czy nie czuć żadnych grudek. Jeżeli grudki nadal są wyczuwalne, miksować dalej, co jakiś czas sprawdzając pianę. Należy jednak uważać, by nie przebić białek. Cały proces ubijania białek powinien zająć od 12 do ok. 17 minut.
    5
    Gdy cukier całkiem się rozpuści, a piana zrobi się gęsta i lśniąca, zmniejszyć obroty miksera do średnich i dodawać pojedynczo żółtka w odstępach ok. 7-10 sekundowych. Ubijać przez krótką chwilę do połączenia składników.
    6
    Mąkę przesianą ze skrobią ziemniaczaną i kakao dodać w 3 partiach do masy jajecznej, za każdym razem przesiewając przez sitko i delikatnie, lecz dokładnie mieszając szpatułką lub trzepaczką do połączenia składników. Włączyć grzanie w piekarniku na 170 stopni z termoobiegiem (lub 180 w przypadku grzania góra-dół bez termoobiegu).
    7
    Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć obręcz zostawiając brzegi papieru na zewnątrz. Ścianek tortownicy niczym nie smarować, biszkopt ma się przyklejać do ścianek i piąć do góry, dzięki czemu nie będzie opadać. Do tortownicy delikatnie wylać masę. Z wierzchu masę można odrobinę wyrównać, ale ciasto w trakcie pieczenia powinno samo się rozłożyć równomiernie. Piec w rozgrzanym piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 170 stopni (ewentualnie 180 stopni w przypadku grzania góra-dół, bez termoobiegu) przez ok. 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Jeżeli patyczek po wbiciu do ciasta i wyciągnięciu nie jest całkiem suchy, należy piec dłużej, aż na patyczku nie będą zostawać żadne ślady ciasta.
    8
    Upieczony biszkopt wyjąć od razu z piekarnika i zostawić w tortownicy do całkowitego wystudzenia. Po wyjęciu z piekarnika można upuścić formę z biszkoptem na blat kuchenny lub podłogę z wysokości ok. 15-30 cm (co podobno ma zapobiegać opadaniu biszkoptu), jednak bez rzucania dobrze przygotowany biszkopt również nie opadnie.
    9
    Gdy biszkopt całkiem wystygnie, przeciągnąć delikatnie długim nożem wzdłuż wewnętrznej krawędzi tortownicy, żeby oddzielić ciasto od foremki. Gdyby na biszkopcie urosła górka, wystarczy wystudzony biszkopt obrócić do góry nogami. Wówczas pod wpływem ciężaru ciasto się wyrówna. Tortownicę z ciastem można przykryć pokrywką lub folią spożywczą i schować do lodówki na 2-3 godziny (można na całą noc). Dobrze schłodzony biszkopt łatwiej pokroić na równe blaty.
    10
    Przed krojeniem wyjąć biszkopt z tortownicy, obrócić do góry nogami i delikatnie ściągnąć papier do pieczenia. Do krojenia najlepiej użyć długiego noża z ząbkami (jak do krojenia chleba).
    12
    Przekrojone blaty można nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny, cukrem, cukrem waniliowym i opcjonalnie odrobiną alkoholu (np. wódki, brandy lub słodkiej nalewki owocowej). Zamiast wody można użyć wystudzonej czarnej lub owocowej herbaty. Do nasączenia 3 blatów tortu używam ok. 160-180 ml wybranej mieszanki. Smacznego!

    Komentarze są wyłączone.