Szaszłyki z mięsa mielonego
Szaszłyki z mięsa mielonego
8 sierpnia 2020
Faszerowana cukinia
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i serem
24 sierpnia 2020

Składniki:

  • 4 nogi z kurczaka (udko + podudzie)
  • półtorej łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta suszonego tymianku
  • kilka listków bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 ml wody

Przygotowanie

1
Włączyć piekarnik, by się rozgrzał do 180 stopni. W międzyczasie wszystkie przyprawy wymieszać w miseczce. Dodać posiekaną bazylię oraz suszony (lub świeży) tymianek i dobrze wymieszać. Wetrzeć mieszankę w udka z obu stron. Przełożyć udka do naczynia żaroodpornego lub formy do pieczenia. Na górę ułożyć pokrojone ząbki czosnku. Dodać 300 ml wody.
2
Piec w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach, z termoobiegiem, przez ok. 90-100 minut. W trakcie pieczenia parę razy polać górę udek sosem z pieczenia. W połowie pieczenia obrócić udka tak, by wierzchnią stroną zanurzyć w sosie. Pod koniec pieczenia ustawić opcję "przyrumienienia". Jeżeli piekarnik nie posiada takiej opcji, podnieść temperaturę do 195 stopni i zapiekać przez kolejne 7-12 minut do lekkiego zarumienienia.
3
Podawać z gotowanymi ziemniakami, ryżem lub kaszą (dodatki polać sosem z pieczenia). Pieczone udka wyśmienicie smakują również z sałatką jarzynową lub sałatką z buraczków. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.