Tort serowy z solonym karmelem i blanszowanymi jabłkami
Tort serowy z solonym karmelem i blanszowanymi jabłkami
26 października 2020
Błyskawiczne placki na kefirze
Błyskawiczne placki na kefirze
28 października 2020
Jak zwykle w przypadku bananowych wypieków obłędny zapach rozszedł się po całym domu :) Puszyste i niesamowicie pyszne muffinki bananowe są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. I mają tę magiczną moc, że znikają z talerza, zanim zdążą dotrzeć do stołu ;)

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany (mogą być całe brązowe)
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 230 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • 10 kropli aromatu waniliowego
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

1
Banany rozgnieść widelcem na gładką papkę. Mąkę wymieszać z solą i sodą.
2
Cukier, olej i jajka ubijać przeze kilka minut mikserem na wysokich obrotach. Dodać rozgniecione banany, mąkę wymieszaną z sodą i solą oraz aromat waniliowy. Ubijać mikserem do gładkiej masy.
3
Formę do muffinów wyłożyć papierowymi foremkami do babeczek lub użyć foremek silikonowych. Okrągłe foremki wypełnić masą do 3/4 wysokości. W przypadku foremek w innym kształcie (np. serduszek) wypełnić masą maksymalnie do 2/3 wysokości, w innym przypadku ciasto urośnie ponad foremkę i nie zachowa kształtu (tak było w przypadku moich serduszek, co widać na zdjęciach).
4
Piec w rozgrzanym piekarniku, grzanie góra-dół, w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut do tzw. suchego patyczka. Po zakończeniu pieczenia potrzymać jeszcze przez ok. 5 minut w piekarniku, o ile muffinki nie przyrumieniły się za bardzo.
5
Następnie studzić muffinki na kratce. W przypadku silikonowych foremek wyciągnąć z nich babeczki, gdy lekko przestygną. Wystudzone muffinki posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.