Tort serowy z solonym karmelem i blanszowanymi jabłkami
Tort serowy z solonym karmelem i blanszowanymi jabłkami
2020-10-26
Błyskawiczne placki na kefirze
Błyskawiczne placki na kefirze
2020-10-28
Jak zwykle w przypadku bananowych wypieków obłędny zapach rozszedł się po całym domu :) Puszyste i niesamowicie pyszne muffinki bananowe są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. I mają tę magiczną moc, że znikają z talerza, zanim zdążą dotrzeć do stołu ;)

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany (mogą być całe brązowe)
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 230 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • 10 kropli aromatu waniliowego
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

puszystych muffinek bananowych

1
Banany rozgnieść widelcem na gładką papkę. Mąkę wymieszać z solą i sodą.
2
Cukier, olej i jajka ubijać przez kilka minut mikserem na wysokich obrotach. Dodać rozgniecione banany, mąkę wymieszaną z sodą i solą oraz aromat waniliowy. Ubijać mikserem do gładkiej masy.
3
Formę do muffinów wyłożyć papierowymi foremkami do babeczek lub użyć foremek silikonowych. Okrągłe foremki wypełnić masą do 3/4 wysokości. W przypadku foremek w innym kształcie (np. serduszek) wypełnić masą maksymalnie do 2/3 wysokości, w innym przypadku ciasto urośnie ponad foremkę i nie zachowa kształtu (tak było w przypadku moich serduszek, co widać na zdjęciach).
4
Piec w rozgrzanym piekarniku, grzanie góra-dół, w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut do tzw. suchego patyczka. Po zakończeniu pieczenia potrzymać jeszcze przez ok. 5 minut w piekarniku, o ile muffinki nie przyrumieniły się za bardzo.
5
Następnie studzić muffinki na kratce. W przypadku silikonowych foremek wyciągnąć z nich babeczki, gdy lekko przestygną lub poczekać, aż całkiem wystygną (wówczas najłatwiej je wyjąć). Wystudzone muffinki posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.