Surówka z ogórków (szybka mizeria)
Surówka z ogórków (szybka mizeria)
2021-07-21
Owsianka z borówkami, jabłkiem i orzechami
Owsianka z borówkami, jabłkiem i orzechami
2021-07-23
Aromatyczna karkówka z grilla w marynacie czosnkowo-śliwkowej. Szybka i łatwa do przygotowania, a do tego bardzo smaczna.

Składniki na karkówkę z grilla w marynacie z powideł:

  • ok. 700 g mięsa
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 5 łyżek powideł śliwkowych
  • skórka starta z 1 cytryny (średniej wielkości)
  • odrobina pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka soli

Przygotowanie

Grillowana karkówka w marynacie z powideł

1
Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Cytrynę dokładnie umyć i zetrzeć skórkę. W miseczce wymieszać oliwę z czosnkiem, miodem, octem balsamicznym i skórką cytryny.
2
Dodać powidła śliwkowe i doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Karkówkę pokroić na plastry o grubości ok. 1,5-2 cm. Delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa. Posmarować karczek marynatą i schować na minimum kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
3
Zamarynowane kotlety układać na tacce aluminiowej i grillować z obu stron, aż mięso zrobi się miękkie. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.