Karczek pieczony
6 stycznia 2020Sałatka z buraczkami i groszkiem
6 stycznia 2020
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka. Banalny kurczak, niebanalne danie ;) Zapraszam do wypróbowania.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 czubate łyżki majonezu
- 2 łyżki mąki
- 2 jajka
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 płaska łyżeczka soli
- szczypta czarnego pieprzu
1
Piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z majonezem. W osobnej miseczce zamieszać żółtka i dodać do kurczaka. Białka ubić ze szczyptą soli na pianę, połączyć z resztą. Dodać mąkę, pozostałą sól, pieprz czarny oraz ziołowy i dobrze wymieszać.
2
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Małą chochlą lub dużą łyżką nabierać porcję mięsa i wykładać na gorący olej. Smażyć na niedużym ogniu po kilka minut z obu stron. Kotleciki muszą być dość dobrze usmażone od spodu, żeby nie rozpadły się przy obracaniu na drugą stronę. Trzeba jednak uważać, by nie spiekły się za bardzo.
3
Podawać z ugotowanymi ziemniakami, ryżem, kaszą lub makaronem. Smacznego!
Do kotlecików świetnie pasują: