Marynowana karkówka
Karczek pieczony
2020-01-06
Sałatka z buraczków i groszku
Sałatka z buraczkami i groszkiem
2020-01-06
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka. Banalny kurczak, niebanalne danie ;) Zapraszam do wypróbowania.

Składniki na kotleciki z kurczaka:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • szczypta czarnego pieprzu

Przygotowanie

kotlecików z kurczaka pod pierzynką

1
Piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z majonezem. W osobnej miseczce zamieszać żółtka i dodać do kurczaka. Białka ubić ze szczyptą soli na pianę, połączyć z resztą. Dodać mąkę, pozostałą sól, pieprz czarny oraz ziołowy i dobrze wymieszać.
2
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Małą chochlą lub dużą łyżką nabierać porcję mięsa i wykładać na gorący olej. Smażyć na niedużym ogniu po kilka minut z obu stron. Kotleciki muszą być dość dobrze usmażone od spodu, żeby nie rozpadły się przy obracaniu na drugą stronę. Trzeba jednak uważać, by nie spiekły się za bardzo.
3
Podawać z ugotowanymi ziemniakami, ryżem, kaszą lub makaronem. Smacznego!

Do kotlecików świetnie pasują:

Sałatka z buraczków i groszku z majonezem


Sałatka z buraczkami i groszkiem


Lekka sałatka z rzodkiewką i kukurydzą


Sałatka z rzodkiewką i kukurydzą


Sałatka majonezowa z kapusty marchwi i groszku


Sałatka z kapusty i marchewki


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.