Makaron tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem w sosie z mascarpone
Makaron tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem w sosie z mascarpone
2021-05-05
Ziołowa marynata do kurczaka na grilla
Ziołowa marynata do kurczaka na grilla
2021-05-10
"Shrek" to ciasto bardzo lubiane przez dzieci, kolorystyką nawiązujące do zabawnego ogra z popularnej bajki. Kilkuwarstwowe, niezbyt słodkie ciasto, które pięknie się prezentuje i ładnie trzyma kształt. Idealne na uroczystości rodzinne (chrzciny, komunie, urodziny) oraz spotkania z przyjaciółmi.

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka (rozm. M) w temperaturze pokojowej
  • 100 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 120 g cukru (najlepiej drobnego)
  • szczypta soli

Składniki na masę budyniową:

  • 900 ml zielonego soku typu Kubuś lub 750 ml Frugo
  • 3 budynie waniliowe w proszku
  • 2 łyżki cukru (4 łyżki w przypadku Frugo)
  • 200 g masła

Składniki na piankę:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 torebka zielonej galaretki

Dodatkowo:

  • ok. 300 g ciastek typu delicje
  • 2 torebki zielonej galaretki

Przygotowanie

ciasta Shrek

1
PRZYGOTOWANIE MASY BUDYNIOWEJ: wystudzenie masy budyniowej zajmuje dużo czasu, dlatego zanim zabierzesz się za wyrabianie ciasta, warto najpierw przygotować masę budyniową. Budynie w proszku rozpuścić w 150 ml soku. Resztę soku zagotować w rondelku razem z cukrem, regularnie mieszając.

Gdy sok w rondelku się zagotuje, zamieszać jeszcze raz rozpuszczone budynie i wlewać wolnym strumieniem do gotującej się masy, cały czas energicznie mieszając trzepaczką lub łyżką. Gotować przez ok. minutę, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Przykryć folią spożywczą w taki sposób, by folia ściśle przylegała do powierzchni masy budyniowej i odstawić do całkowitego wystudzenia.
2
PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU: Mąkę pszenną wymieszać ze skrobią ziemniaczaną i przesiać przez sitko. Białka ostrożnie oddzielić od żółtek. Białka ubijać przez chwilę na najwyższych obrotach. Gdy się spienią wsypać sól. Ubijać dalej przez ok. 2 minuty na sztywną pianę.

Następnie dalej ubijając dodawać po łyżce cukru w odstępach ok. 30-sekundowych, żeby cukier mógł dokładnie się rozpuścić. Po zużyciu całego cukru ubijać jeszcze przez ok. 4 minut.
3
Po tym czasie rozetrzeć odrobinę piany między palcami, sprawdzając czy nie czuć żadnych grudek. Jeżeli grudki nadal są wyczuwalne, miksować dalej, co jakiś czas sprawdzając pianę. Należy jednak uważać, by nie przebić białek. Cały proces ubijania białek powinien zająć od 12 do ok. 17 minut.

Gdy cukier całkiem się rozpuści, a piana zrobi się gęsta i lśniąca, zmniejszyć obroty miksera do średnich i dodawać pojedynczo żółtka w odstępach ok. 7-10 sekundowych. Ubijać przez krótką chwilę do połączenia składników.

Dodać mąkę przesianą ze skrobią i delikatnie, lecz dokładnie wymieszać szpatułką lub trzepaczką. Włączyć grzanie w piekarniku na 170 stopni z termoobiegiem (lub 180 w przypadku grzania góra-dół bez termoobiegu).
4
Formę do ciast wyłożyć papierem do pieczenia i dociąć papier na szerokość dna formy. Boków blaszki niczym nie smarować. Ciasto wylać do foremki (na papier do pieczenia). Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem (lub 180 stopni w przypadku grzania góra-dół bez termoobiegu) przez ok. 20 minut do tzw. suchego patyczka. Gdy biszkopt wystygnie, obrócić do góry nogami i ostrożnie ściągnąć papier do pieczenia. Następnie obrócić biszkopt z powrotem.
5
PRZYGOTOWANIE PIANKI: galaretkę rozpuścić w 200 ml bardzo gorącej wody. Odstawić do wystudzenia, co jakiś czas mieszając, żeby galaretka dokładnie się rozpuściła. Gdy galaretka zacznie tężeć, wyciągnąć z lodówki śmietankę 30% i ubijać mikserem na wysokich obrotach przez ok. 2-3 minuty, aż śmietana delikatnie zgęstnieje. Dodać cukier puder i ubijać dalej przez parę minut na sztywno. Do ubitej śmietany wlewać powoli tężejącą galaretkę i krótko miksować do połączenia składników.
6
Gdy masa budyniowa całkiem wystygnie, masło w temperaturze pokojowej ubijać mikserem przez ok. 5 minut na puszystą masę. Następnie dodawać po łyżce budyniu, miksując dalej do połączenia składników w jednolitą masę. Gotowy krem przełożyć na biszkopt i równomiernie rozprowadzić. Na wierzch poukładać delicje i delikatnie wcisnąć w masę. Na delicje wyłożyć wcześniej przygotowaną piankę i wyrównać. Wstawić ciasto do lodówki.
7
2 zielone galaretki przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawić do wystudzenia. Gdy delikatnie zaczną tężeć, wylać na ciasto. Wstawić z powrotem do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc). Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.