Czekoladowy krem budyniowy
Czekoladowy krem budyniowy
2021-05-10
Tort straciatella z żelką truskawkową i masłem orzechowym
Tort straciatella z żelką truskawkową i masłem orzechowym
2021-05-13
Co robicie z mocno dojrzałych bananów? Ja zwykle robię muffinki, placuszki lub chlebek bananowy. Tym razem upiekłam pyszne bananowe gofry :)

Składniki:

  • 2 mocno dojrzałe banany
  • 210 g mąki pszennej tortowej
  • 100 ml wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie

gofrów bananowych

1
Banany rozgnieść widelcem na gładką papkę. Białka miksować z cukrem na wysokich obrotach przez ok. 4 minuty na sztywną pianę.
2
Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia i przesiać do piany z białek. Dodać papkę bananową i delikatnie wymieszać widelcem.
3
Następnie dodać żółtka, mleko, wodę gazowaną oraz cukier waniliowy. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać widelcem. Masa powinna wyjść dość gęsta, ale nie za bardzo.
4
Gofrownicę dobrze rozgrzać. Nakładać po ok. 3-4 łyżki ciasta i smażyć do dość mocnego zarumienienia. Długość czasu pieczenia zależy od mocy gofrownicy. Usmażone gofry studzić na kratce, żeby były bardziej chrupiące. Gofry można oprószyć cukrem pudrem lub podawać z ulubionymi dodatkami. Polecam krem z mascarpone i nutellą oraz lody. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.