Kruche ciasteczka czekoladowe
Kruche ciasteczka czekoladowe
14 listopada 2020
Tort z kremem czekoladowym i masłem orzechowym
Tort z kremem czekoladowym i masłem orzechowym
16 listopada 2020
Pomysł na te fantastyczne ciasteczka zrodził się jako skutek uboczny przy przygotowaniu tortu ;P Zostało mi sporo pysznego kremu i chciałam go jakoś dobrze ulokować ;) Petitki poszły w ruch, a po 30 minutach po ciastkach z kremem czekoladowym nie zostało ani śladu... Tylko dzieci pytające, czy na pewno nic nie zostało :)

Składniki:

  • 400 g ciastek typu petitki
  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady deserowej
  • 1 dość czubata łyżka cukru
  • 15 g masła
  • 70 ml śmietanki 30%

Przygotowanie

1
Czekoladę drobno pokroić, zetrzeć na tarce o średnich oczkach lub rozdrobnić obieraczką do warzyw.
2
W rondelku wymieszać śmietankę z cukrem i podgrzewać na wolnym ogniu ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści, a śmietanka zrobi się ciepła. Uważać, by nie dopuścić do zagotowania śmietanki.
3
Gdy cukier się rozpuści, wyłączyć ogień i dodać rozdrobioną czekoladę. Odstawić na jedną minutę, a następnie dokładnie wymieszać łyżką.
4
Dodać masło, dobrze wymieszać i odstawić na 3-4 godziny, żeby krem trochę stężał. Można nim od razu przekładać ciastka, ale będą się bardziej brudzić. Z tego powodu lepiej odczekać, aż krem stężeje.
5
Krem można nakładać łyżeczką lub przełożyć do szprycy cukierniczej i wyciskać na ciasteczka (będzie wygodniej). Krem nakładać na ciastko i przykrywać od razu drugim ciastkiem. Lekko docisnąć, ale nie przesadzić, żeby krem nie uciekł bokiem.
6
Ciasteczka są od razu gotowe do spożycia. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.