Półkruche ciastka wyciskane przez maszynkę
Półkruche ciastka wyciskane przez maszynkę
2021-11-17
Tort bezowy Dacquoise (Dakłas)
Tort bezowy Dacquoise (Dakłas)
2021-11-20
Seromakowiec to bardzo udane połączenie dwóch smacznych ciast. Idealna propozycja dla wielbicieli makowców i serników. W okresie przedświątecznym warto wypróbować ten przepis. Nie jest skomplikowany, a ciasto po schłodzeniu w lodówce bardzo dobrze się kroi i świetnie smakuje.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera z wiaderka lub twarogu 3-krotnie mielonego
  • 2/3 szklanki cukru
  • 4 białka w temperaturze pokojowej
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 torebki budyniu w proszku (bez cukru) o smaku waniliowym

Składniki na masę makową:

  • 1 puszka gotowej masy makowej (ok. 850 g)
  • 4 białka w temperaturze pokowej
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • garść mieszanki suszonych owoców (daktyle, morele, śliwki itp.)
  • ok. 70 g orzechów włoskich

Składniki na spód z herbatników:

  • 230 g herbatników
  • 90 g masła

Składniki na lukier:

  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka gorącej wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie

Seromakowiec

1
PRZYGOTOWANIE SPODU Z HERBATNIKÓW: Herbatniki zetrzeć blenderem na bardzo drobne okruchy. Masło roztopić w rondelku na słabym ogniu lub w mikrofalówce. Dodać roztopione masło do zmielonych herbatników i bardzo dobrze wymieszać. Blachę o wymiarach ok. 25 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę z herbatników i mocno podociskać palcami, żeby utworzyć zbity spód.
2
PRZYGOTOWANIE MASY MAKOWEJ: suszone owoce oraz orzechy drobno posiekać. Białka ze szczyptą soli ubijać mikserem przez ok. 7 minut na sztywną pianę. Masę makową z puszki przełożyć do dużej miski, dodać żółtka, posiekane orzechy oraz suszone owoce. Dokładnie wymieszać łyżką. Następnie do masy dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników.
3
PRZYGOTOWANIE MASY SEROWEJ: Białka ubijać ze szczyptą soli mikserem przez ok. 7 minut na sztywną pianę. Ser z wiaderka (lub 3-krotnie mielony) przełożyć do dużej miski. Dodać miękkie masło, cukier, żółtka oraz budyń w proszku. Mieszać mikserem przez kilka minut do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką.
4
Na blachę ze spodem z ciasteczek wyłożyć masę makową. Wyrównać szpatułką kuchenną. Następnie na masę makową ostrożnie wylać masę serową. Wyrównać szpatułką.
5
Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni, pieczenie góra-dół, przez ok. 70 minut. Po zakończeniu pieczenia studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez ok. 30 minut. Następnie wyciągnąć seromakowiec z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Wystudzony seromakowiec wstawić na kilka godzin lub całą noc do lodówki.
6
PRZYGOTOWANIE LUKRU: cukier puder utrzeć z łyżeczką gorącej wody oraz łyżeczką soku z cytryny. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty, dodać jeszcze odrobinę soku z cytryny i ponownie wymieszać. Gdyby natomiast lukier był zbyt rzadki, dodać więcej cukru pudru. Lukier powinien być dość gęsty (gęstszy niż na poniższym zdjęciu), żeby nie wsiąknął w ciasto. Lukier można rozsmarować na wierzchu seromakowca lub przełożyć do rękawa cukierniczego z małą dziurką i "rysować" ukośne pasy w jedną stronę, a następnie w drugą, tworząc wzorek w kratkę.
7
Przechowywać ciasto w lodówce. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.