Sałatka z brokułem, fetą i prażonymi migdałami
Sałatka z brokułem, fetą i prażonymi migdałami
2021-04-07
Jak rozpuszczać żelatynę, by uniknąć grudek?
Jak rozpuszczać żelatynę, by uniknąć grudek?
2021-04-08
Szykujesz tort, kruche babeczki, muffinki lub deser? Zastanawiasz się nad kremem? Oto bardzo prosty, mega szybki i super smaczny przepis na krem straciatella. Pasuje do świeżych owoców, jasnych i ciemnych biszkoptów, tortów z dżemem i różnych deserów. Można nim również wypełnić rurki waflowe lub z ciasta francuskiego.

Składniki:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 160 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • ok. 30 g czekolady gorzkiej
  • ok. 30 g czekolady mlecznej

Przygotowanie

kremu straciatella do babeczek, tortów i deserów

1
Czekoladę gorzką i mleczną zeskrobać obieraczką do warzyw lub zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
2
Śmietankę 30%, cukier puder oraz mascarpone przełożyć do wysokiego naczynia i ubijać mikserem na sztywno (ok. 4-6 minut). Do ubitego kremu dodać tartą czekoladę mleczną i gorzką. Wymieszać łyżką. Można zostawić trochę czekolady do oprószenia babeczek, tortu czy deseru.
3
Gotowym kremem posmarować spód tortu lub przełożyć do szprycy cukierniczej z szeroką końcówką (żeby płatki czekolady mogły przejść przez otwór) i wyciskać na babeczki.
4
Krem pasuje do jasnych i ciemnych spodów tortowych, do kruchych babeczek oraz muffinek, deserów, rurek z ciasta francuskiego lub waflowych. Świetnie się komponuje ze świeżymi owocami. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.