Krem z cukierków kukułka
Krem z cukierków kukułka
2021-11-01
Muffinki dyniowe
Muffinki dyniowe
2021-11-08
Od dawna chodził za mną pomysł na ciasto z kremem z cukierków kukułka. Zastanawiałam się jednak, jaki spód i krem dobrze wspógrałyby z kremem kukułkowym. Postawiłam na krem z czarnej porzeczki, ciemny biszkopt i herbatniki nasączone ponczem czekoladowym. W efekcie powstało niesamowicie pyszne ciasto, które i Wam bardzo polecam :)

Składniki na biszkopt kakaowy:

  • 8 jajek w temperaturze pokojowej
  • 280 g cukru drobnego*
  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 40 g skrobi ziemniaczanej (4 łyżki)
  • 40 g kakao (9 płaskich łyżek)
  • szczypta soli
  • 2 łyżki wody

* Można użyć zwykłego cukru, ale on wolniej się rozpuszcza

Składniki na krem kukułkowy:

  • 650 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 50 g cukru
  • 400 g cukierków kukułka
  • 300 g masła w temperaturze pokojowej
  • 3 dość płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 4 dość płaskie łyżki mąki psennej
  • 2 dość płaskie łyżki kakao
  • 50 ml wódki

Składniki na poncz czekoladowy:

  • 70 g czekolady gorzkiej
  • 130 g czekolady mlecznej
  • 170 ml wody
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (np. Inka)
  • 70 ml wódki

Składniki na krem z czarnej porzeczki:

  • 330 ml śmietanki 30%
  • 5 łyżek cukru pudru (niekopiastych)
  • 5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 torebka śmietan-fix

Składniki dodatkowe:

  • 3 łyżki kakao do oprószenia ciasta
  • 30 sztuk herbatników (ok. 175 g)
  • pół puszki masy krówkowej (kajmak)

Przygotowanie

Czekoladowe ciasto z kremem z kukułek

1
PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU: Mąkę pszenną wymieszać ze skrobią ziemniaczaną oraz kakao. Białka ostrożnie oddzielić od żółtek, a następnie ubijać białka mikserem na wysokich obrotach. Gdy białka się spienią, dodać sól. Gdy piana zacznie robić się gęsta, ale jeszcze nie sztywna, zacząć dodawać po łyżce cukru w odstępach ok. 20-30 sekundowych, żeby cukier mógł dokładnie się rozpuścić. Po zużyciu całego cukru ubijać masę jeszcze przez ok. 4-5 minut.
2
Po tym czasie rozetrzeć odrobinę piany między palcami, sprawdzając czy nie czuć żadnych grudek. Jeżeli grudki nadal są wyczuwalne, miksować dalej, co jakiś czas sprawdzając pianę. Cały proces ubijania białek powinien zająć od 12 do ok. 17 minut (w przypadku użycia zwykłego cukru zamiast drobnego może to potrwać dłużej). Gdy cukier całkiem się rozpuści, a piana zrobi się gęsta i lśniąca, dodawać pojedynczo żółtka i mieszać delikatnie szpatułką.
3
Mąkę przesianą ze skrobią ziemniaczaną oraz kakao dodać w 3 partiach do masy jajecznej, za każdym razem przesiewając przez sitko i delikatnie, lecz dokładnie mieszając szpatułką lub trzepaczką do połączenia składników. Dodać 2 łyżki wody (w temperaturze pokojowej) i ponownie delikatnie wymieszać.
4
Przelać masę do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wyrównać. Papier do pieczenia można dociąć tak, by przykrywał jedynie dno blachy, ale nie boki. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem (lub 180 stopni w przypadku grzania góra-dół bez termoobiegu) przez ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka.
5
Upieczony biszkopt wyciągnąć z piekarnika. Na stole rozłożyć lekko zwilżoną ściereczkę lub pieluszkę tetrową. Biszkopt wyjąć razem z papierem z blachy i położyć górą do dołu na ściereczce. Następnie ostrożnie ściągnąć papier i zostawić do wystudzenia. Całkiem wystudzony biszkopt przekroić na dwa równe blaty.
6
PRZYGOTOWANIE CZEKOLADOWEGO PONCZU: Czekoladę mleczną i gorzką połamać na małe kawałki. Do rondelka wlać wodę, dodać kawę oraz połamaną czekoladę. Podgrzewać na słabym ogniu do rozpuszczenia czekolady, regularnie mieszając. Gdy składniki się połączą w jednolitą masę, zdjąć z ognia i wystudzić. Do wystudzonej masy wlać alkohol i dokładnie wymieszać. Gotowy poncz podzielić na 3 części. Wystudzone blaty kakaowe posmarować dwoma częściami ponczu i odstawić do nasączenia.
7
PRZYGOTOWANIE MASY KUKUŁKOWEJ: 450 ml mleka przelać do garnka. Dodać cukierki kukułka i podgrzewać na słabym ogniu do rozpuszczenia regularnie mieszając. Gdy cukierki się rozpuszczą, wyłowić za pomocą łyżki cedzakowej lub sitka nierozpuszczone resztki, dokładnie rozetrzeć i wymieszać ponownie z mlekiem.
8
Pozostałe mleko przelać do wysokiego naczynia i dodać kakao, żółtka, cukier, mąkę pszenną oraz skrobię ziemniaczaną. Wymieszać mikserem do połączenia składników. Gdy mleko w garnku się zagotuje, wlewać cienkim strumieniem mieszankę z żółtek, energicznie mieszając masę trzepaczką. Gotować przez chwilę do zgęstnienia kremu. Następnie odstawić do całkowitego wystudzenia.
9
Gdy masa budyniowa całkiem wystygnie, masło w temperaturze pokojowej ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 8 minut na puszystą, białą masę. Następnie dalej miksując dodawać po łyżce masy budyniowej. Na koniec wlać wolnym strumieniem alkohol i mieszać krótko, tylko do połączenia składników.
10
Gdy poncz czekoladowy wsiąknie w ciasto, dolny biszkopt posmarować masą krówkową. Herbatniki (w ilości pokrywającej szerokość blachy do ciast) zanurzać na chwilę w pozostałej części ponczu, odkładać na blaszkę lub talerz i odstawić na jakiś czas do nasiąknięcia. 2/3 kremu kukułkowego wyłożyć na dolny biszkopt ułożony w blaszce do ciast. Wyrównać szpatułką i schować do lodówki. Gdy poncz wsiąknie w herbatniki, ostrożnie poprzekładać je na krem kukułkowy dość ciasno jeden obok drugiego. Schować ponownie do lodówki.
11
PRZYGOTOWANIE KREMU PORZECZKOWEGO: Cukier puder wymieszać ze śmietan-fixem. Dobrze schłodzoną śmietankę 30% ubijać przez parę minut mikserem na najwyższych obrotach. Następnie dodać cukier puder ze śmietan-fixem i ubijać jeszcze przez chwilę do zgęstnienia. Dodać dżem z czarnej porzeczki i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką kuchenną. Gotowy krem wyłożyć na warstwę z herbatników.
12
Na krem porzeczkowy położyć drugi blat biszkoptu. Wierzch posmarować pozostałym kremem kukułkowym i posypać 3 łyżkami kakao (najlepiej przez drobne sitko).
11
Wstawić ciasto na całą noc do lodówki. Można je śmiało przygotować 2 dni wcześniej (np. w piątek, a podać w niedzielę). Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.