Chleb pszenno-razowy
Chleb pszenno-razowy (wilgotny)
2020-01-02
Pierniczki świąteczne
Pierniczki świąteczne
2020-01-04
Miękkie i pyszne pierniczki kakaowe, które nie wymagają leżakowania. Wyczarujesz z nich urocze dekoracje na święta i nie tylko :)

Składniki na pierniczki:

  • 750 g mąki tortowej typ 450
  • 250 g masła lub margaryny do pieczenia
  • 250 g cukru (najlepiej drobnego)
  • 200 ml (czyli 250 g) miodu
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 opakowania (razem 40 g) przyprawy do piernika (przepis na domową przyprawę)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przydatne do dekoracji:

  • gotowy lukier/polewa lub cukier puder, białko i sok z cytryny*
  • barwniki spożywcze do lukru
  • ozdoby cukiernicze (posypka, kuleczki, brokat)
  • roztopiona czekolada
  • patyczki do szaszłyków (do lizaków piernikowych)
  • folia transparentna do pakowania prezentów
  • kolorowe wstążki

* Niżej znajdziesz propozycje różnych lukrów

Przygotowanie

pierniczków kakaowych

1
Miód, masło (lub margarynę) oraz cukier podgrzewać w rondelku na małym ogniu ciągle mieszając do rozpuszczenia miodu i cukru. Nie dopuścić do zagotowania miodu. Gdy miód i cukier się rozpuści (czasami cukier nie do końca się rozpuszcza, ale to nie szkodzi), odstawić do przestudzenia.
2
Do mąki wsypać kakao, sodę oraz przyprawy. Wymieszać i przesiać przez sitko.
3
Mieszankę dodać do przestudzonego, ale wciąż lekko ciepłego miodu, wbić jajka, wszystko razem dobrze zagnieść. Wstawić na 3-4 godziny do lodówki (można na całą noc).
4
Wyciągnąć ciasto z lodówki. Jeśli masa jest zbyt twarda (np. po nocy w lodówce), odstawić na 30-60 minut (lub dłużej w zależności od stopnia twardości ciasta), żeby trochę zmiękła. Chwilkę pougniatać, odrywać po kawałku i rozwałkowywać na cienkie placki. Jeżeli ciasto klei się do wałka lub podłoża, podsypać delikatnie mąką.

Jeżeli robisz piernikowe "lizaki", rozwałkuj ciasto na grubość ok.4-6 milimetrów.
5
Wykrawać foremkami dowolne kształty i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między piernikami, żeby się nie zrosły w trakcie pieczenia.
6
Za pomocą zwykłych przyborów kuchennych można wyczarować różne wzorki:
  • grubą słomką do napojów można zrobić dziurki, a po upieczeniu przełożyć przez nie wstążkę (jako ozdobę lub zawieszkę na choinkę),
  • tłuczek do ziemniaków zostawia piękny szlaczek lub kółeczka,
  • widelcem można zrobić kropki lub kreski, cokolwiek podsunie wyobraźnia :)

  • UWAGA: wzorki najlepiej wyciskać na pierniczkach ułożonych już na blaszce do pieczenia. W innym przypadku mogą się zniekształcić przy przenoszeniu na blachę. Polecam przekładanie pierniczków za pomocą łopatki do ciast.
    7
    Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni, z termoobiegiem, przez 7-8 minut.
    8
    Jeżeli chcesz zrobić "lizaki" piernikowe, musisz nadziewać pierniki na patyczek od razu po upieczeniu, póki są gorące i miękkie i odkładać na blat lub tackę do wystygnięcia.
    9
    Jeżeli robisz ozdoby na choinkę, a w piernikach nie ma jeszcze dziurek na wstążkę lub zarosły w trakcie pieczenia, możesz zrobić dziurkę zwykłą rurką do napojów (polecam te szersze rurki), póki pierniki są gorące i miękkie.
    10
    Całkiem wystudzone pierniczki można udekorować lukrem, czekoladą i różnymi ozdobami. Można je jeść od razu, nie trzeba czekać aż zmiękną. Propozycje różnych lukrów znajdują się w poniższych zakładkach. Życzę dobrej zabawy :)

    Pierniczki możesz ozdobić lukrem lub czekoladą

    • 1 białko
    • 1 szklanka (200 ml) cukru pudru
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • opcjonalnie barwniki spożywcze

    Jajko przed rozbiciem umyć pod bieżącą wodą, następnie przetrzeć wacikiem nasączonym octem i sparzyć przez 10 sekund w kubku z wrzątkiem.

    Białko ubijać przez chwilę trzepaczką ręczną, dodać cukier puder (najlepiej wcześniej go przesiać przez sitko, by nie było żadnych grudek). Wymieszać, dodać sok z cytryny (przez sitko) oraz mąkę ziemniaczaną. Ucierać łyżką przez kilka minut. Można podzielić masę na 3-4 części i do każdej dodać barwnik w innym kolorze.

    Gotowy lukier przelać do woreczka cukierniczego lub szprycy z cieniutką końcówką. Zabezpieczyć górę woreczka klipsem lub gumką recepturką, żeby lukier nie wyciekał górą. Można nim tworzyć precyzyjne wzorki, kropki, linie itd. Lukier można przechowywać w zamkniętym woreczku w lodówce przez 2-4 dni, po wyjęciu z lodówki można odczekać aż trochę się zagrzeje i pougniatać woreczek palcami, żeby lukier łatwo się rozprowadzał przy dalszym dekorowaniu.
    • 1 tabliczka gorzkiej lub deserowej czekolady
    Połamać czekoladę na kawałeczki i rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. W przypadku kąpieli wodnej trzeba bardzo uważać, by ani kropelka wody nie dostała się do czekolady. Woda powoduje natychmiastowe gęstnienie czekolady.

    Rozpuszczoną czekoladę przelać do woreczka cukierniczego z minimalnym otworkiem na końcu. Zabezpieczyć górę woreczka klipsem lub gumką recepturką, żeby czekolada nie wyciekała górą. Rozpuszczona czekolada świetnie się nadaje do rysowania różnych wzorków.

    Niewykorzystaną część można włożyć razem z woreczkiem do szklanki czy kubka, wygiąć końcówkę woreczka do góry, by czekolada nie wyciekała (zwłaszcza przy ponownym podgrzewaniu) i schować do lodówki na dłuższy czas. W razie potrzeby woreczek przełożyć do kubka z gorącą wodą, uważając by końcówka woreczka była wygięta do góry. Po chwili czekolada będzie nadawała się do dalszego dekorowania.
    • 250 g cukru pudru
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 4 łyżki aquafaba (np. wody z ciecierzycy konserwowej)
    Cukier puder przesiać przez sitko. Dodać sok z cytryny (również przez sitko) oraz sok z ciecierzycy (może być ciecierzyca konserwowa w puszcze lub słoiku, wystarczy odlać 4 łyżki wody z ciecierzycy). Mieszać łyżką przez kilka minut aż lukier stanie się gładki i lśniący. Jeśli lukier będzie za rzadki, dodać trochę cukru pudru. Jeśli zbyt gęsty, trochę soku z cytryny. Jeśli chcesz oblać lukrem cały pierniczek, powinien on być trochę rzadszy, żeby łatwo i równo się rozprowadzał. Jeżeli chcesz wykonywać dekoracje typu kreseczki, kropki, koronka, serduszka, śnieżynki itp. lukier powinien być bardziej gęsty (konsystencja gęstej śmietany). Smak takiego lukru nie różni się w rzeczywistości od zwykłego lukru. Kolor jest biały, ale nie śnieżnobiały. Świetnie nadaje się do sklejania ścian i dachu w domkach z piernika oraz do dekorowania tych domków.
    • 3 łyżki wody
    • 4 łyżki cukru pudru
    • 3/4 tabliczki białej czekolady
    • opcjonalnie: barwniki spożywcze

    Wodę wlać do niedużego garnka, wsypać cukier puder i podgrzewać do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać połamaną białą czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Można dodać barwnik spożywczy. Gotowy lukier przelać do woreczka cukierniczego lub szprycy z cieniutką końcówką. Zabezpieczyć górę woreczka klipsem lub gumką recepturką, żeby masa nie wyciekała górą. Lukier z białej czekolady ma żółtawy kolor, bardziej nadaje się do grubszych linii, niż do cienkich, bardzo precyzyjnych wzorów lub jako glazura, wypełnienie czy podkład (w przypadku glazury czy wypełnienia warto trochę bardziej rozcieńczyć wodą, by łatwiej się rozprowadzało). Dodatek czekolady zdecydowanie podnosi walory smakowe lukru ;)

    Przykładowe zdobienie pierniczków

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.