Lukier do pierniczków i ciastek
Lukier królewski do ciastek i pierniczków
20 listopada 2020
Babka z białek z bakaliami
Babka z białek z bakaliami
23 listopada 2020
Do zdobienia pierniczków i ciastek poza popularnym lukrem królewskim świetnie nadaje się również roztopiona czekolada. Można nią tworzyć precyzyjne i wytrzymałe wzorki, które są nie tylko śliczne, ale również smaczne. Rozpuszczona czekolada dobrze się sprawdza również przy tworzeniu napisów oraz dekoracji na tortach.

Składniki:

  • 1 tabliczka (ok. 100 g) czekolady gorzkiej lub deserowej

Przygotowanie

1
Połamać czekoladę na kawałeczki i rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. W przypadku kąpieli wodnej trzeba bardzo uważać, by ani kropelka wody nie dostała się do czekolady. Woda powoduje natychmiastowe gęstnienie czekolady.
2
Na końcu pustego woreczka cukierniczego zrobić szpilką dziurkę lub ostrożnie odciąć nożyczkami sam róg woreczka. Im mniejsza dziurka, tym precyzyjniejsze i wymyślniejsze wzorki można narysować na ciastkach czy pierniczkach.
3
Rozpuszczoną czekoladę przelać do woreczka cukierniczego z minimalną dziurką na końcu. Zabezpieczyć górę woreczka klipsem lub gumką recepturką, żeby czekolada nie wyciekała górą.
4
Woreczek z czekoladą należy trzymać tak, by jego końcówka znajdowała się tuż nad pierniczkiem i delikatnie uciskać, powoli ruszając dłońmi, by nadać kresce odpowiedni kształt.
5
Rozpuszczona czekolada jest bardzo wydajna. Powinna wystarczyć na ok. 80-100 ciastek czy pierniczków, zależy to jednak od wielkości wzorków.
6
Ewentualną niewykorzystaną część czekolady można włożyć razem z woreczkiem do szklanki czy kubka, wygiąć końcówkę woreczka do góry, by czekolada nie wyciekała (zwłaszcza przy ponownym podgrzewaniu) i schować do lodówki na dłuższy czas. W razie potrzeby woreczek przełożyć do kubka z gorącą wodą, uważając by końcówka woreczka była wygięta do góry. Po chwili czekolada będzie nadawała się do dalszego dekorowania.

Komentarze są wyłączone.