Jak uratować suche mięso z piekarnika?

Sałatka z arbuzem, mozzarellą i rukolą
Sałatka z arbuzem, mozzarellą i rukolą
2021-06-20
Pyszne piernikowe medale
Pyszne piernikowe medale
2021-06-22
Zdarzyło Wam się kiedyś, że mięso z piekarnika wyszło zbyt suche? Szynka czy schab, nawet pieczone w rękawie, mogą zbytnio wyschnąć, jeżeli za długo trzymamy je w piekarniku. Jakiś czas temu wstawiłam szynkę w rękawie do piekarnika, ustawiłam czas i... wyszłam pobiegać, a zapomniałam uprzedzić rodzinę, żeby wyciągnęli mięso z piekarnika po upieczeniu. Dopiero późnym wieczorem przypomniałam sobie o mięsie. Cóż, szynka się nie spaliła, gdyż piekarnik miał ustawiony czas pieczenia, ale mięso było dość mocno wysuszone. Wymyśliłam jednak sposób, jak uratować szynkę, by wyszło z niej pyszne danie. Sprawdź, co z niej przygotowałam :)

Składniki:

  • ok. 300-400 g pieczonego mięsa*
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • oliwa z oliwek lub olej do smażenia

* W przypadku większej ilości mięsa należy proporcjonalnie zwiększyć pozostałe składniki.

Przygotowanie

1
Przesuszone pieczone mięso (np. szynkę czy schab) pokroić na małe kawałeczki. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek lub oleju, a następnie dodać mięso.
2
Dodać sos sojowy, serek mascarpone oraz przecier pomidorowy. Wymieszać i podgrzewać na niewielkim ogniu przez ok. 5-7 minut, aż mięso zrobi się ciepłe (odpowiednie do jedzenia).
3
Podawać z gotowanymi ziemniakami, makaronem lub kaszą. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.