Walentynkowy deser w pucharkach z białej i czerwonej galaretki

Faworki na piwie
Faworki na piwie
2021-02-10
Surówka z kapusty pekińskiej w sosie jogurtowo-musztardowym
Surówka z kapusty pekińskiej w sosie jogurtowo-musztardowym
2021-02-15
Walentynki... Jedni je obchodzą z rozmachem, inni twierdzą, że kochać i okazywać miłość trzeba przez cały rok, a nie tylko od święta do święta. Jakby nie było, zawsze warto porozpieszczać swoją drugą połówkę, rodzinę lub przyjaciół prostym deserem z galaretek, który wywoła uśmiech na ich twarzy. Bez względu na to, czy są Walentynki, urodziny, ważna rocznica czy zwykły dzień tygodnia :) Kochajmy więc i rozpieszczajmy ;)

Składniki na walentynkowy deser:

  • 2 opakowania galaretki w czerwonym kolorze (najlepiej truskawkowej)
  • 1 opakowanie galaretki transparentnej (w przypadku trudności z kupieniem takiej galaretki, można ją pominąć)
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • opcjonalnie: 30 ml amaretto lub 9 kropli aromatu waniliowego
  • opcjonalnie: trochę czerwonego barwnika spożywczego
  • potrzebna będzie foremka do wykrajania ciastek w kształcie małego serduszka (ewentualnie talent do wykrojenia serduszka w galaretce nożem)

Przygotowanie

walentynkowego deseru w pucharkach z białej i czerwonej galaretki

1
PRZYGOTOWANIE SERDUSZEK: Jedno opakowanie czerwonej galaretki rozpuścić w 350 ml gorącej wody i bardzo dokładnie wymieszać. Można dodać odrobinę czerwonego barwnika dla uzyskania głębszego koloru. Przelać do płaskiego naczynia (ja użyłam szklanej brytfanny). Odstawić do całkowitego wystudzenia. W międzyczasie zamieszać kilka razy łyżką, żeby galaretka dokładnie i równomiernie się rozpuściła. Gdy galaretka wystygnie, wstawić do lodówki do stężenia.
2
PRZYGOTOWANIE BIAŁEJ GALARETKI: do kubka nalać ok. 100 ml mleka. Wsypać żelatynę, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 minut do napęcznienia. Pod koniec tego czasu w niedużym garnku zagotować 1 szklankę wody. Następnie zmniejszyć ogień, na garnek nałożyć sitko w taki sposób, żeby gotująca się woda nie sięgała dna sitka. jeżeli woda będzie nachodzić na sitko, wylać trochę, by sitko znajdowało się nad wodą. Do sitka wstawić kubek z napęczniałą żelatyną. Podgrzewać na parze co chwilę mieszając łyżeczką do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Może to zająć kilka minut.
3
Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem oraz cukrem waniliowym. Zdjąć z ognia. Powolnym strumieniem wlać do gorącego mleka rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Można dodać Amaretto lub ekstrakt czy aromat waniliowy. Przelać do zimnego naczynia i zostawić do wystudzenia.
4
Drugie opakowanie czerwonej galaretki przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (rozpuścić w 500 ml gorącej wody). Do galaretki można dodać odrobinę czerwonego barwnika, by cienkie warstwy ułożone w pucharku miały bardziej intensywny kolor. Odstawić do przestudzenia (nie chować do lodówki).
5
Gdy czerwona galaretka przestygnie (może być lekko ciepła), nalać po ok. 30 ml galaretki do niewysokich szklanek czy pucharków i wstawić do lodówki do stężenia. Można nalewać kolejne warstwy metodą "na oko", ale wtedy mogą nie wyjść równe.
6
Gdy mleczna masa i czerwona galaretka całkiem wystygną, przygotować transparentną galaretkę rozpuszczając ją w 450 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia (nie chować do lodówki).
7
Gdy tylko galaretka w szklankach stężeje, nalać warstwę wystudzonego mleka (ok. 30 ml na szklankę). Wstawić z powrotem do lodówki do stężenia. Po stężeniu nalać kolejną warstwę czerwonej galaretki i tak na zmianę do wykorzystania całej galaretki. Ostatnia warstwa na górze powinna być mleczna. Jeżeli nie masz transparentnej galaretki, układaj warstwy w pucharkach tak, by ostatnia warstwa w szklankach była w czerwonym kolorze i został jeszcze zapas mlecznej galaretki na grubszą warstwę.
8
Gdy ostatnia warstwa w pucharkach stężeje, wyciągnąć z lodówki galaretkę na serduszka. Foremką do ciastek wykroić 6 serduszek (ewentualnie wykroić serduszka nożem). Ostrożnie wyjmować serduszka z galaretki i układać w szklankach.
9
Następnie wlać do szklanek transparentną galaretkę dookoła serduszek. Można też całkiem zalać serduszka przezroczystą galaretką. Wstawić do lodówki do stężenia. Galaretki można ozdobić cukrowymi serduszkami, ale tuż przed podaniem, gdyż inaczej się rozpuszczą. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.