Ciasto ze śliwkami i migdałami
Ciasto ze śliwkami i migdałami
2021-08-19
Poncz wiśniowy do tortów
2021-08-23
Beza Pavlova - dla jednych królowa ciast, dla innych "słodki styropian". Osobiście nie wyobrażam sobie, jak można nie kochać bezy, ale znam takie osoby ;P W naszym domu bezy goszczą dość często w różnych postaciach i z różnymi dodatkami. Tym razem proponuję przepis na absolutnie fantastyczną bezę Pavlova z kremem malinowym.

Składniki na bezę:

  • 6 białek w temperaturze pokojowej
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli

Składniki na krem malinowy:

  • 330 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g świeżych malin do kremu
  • ok. 200 g świeżych malin do dekoracji
  • 6 łyżek cukru pudru
  • garść borówek amerykańskich lub innych owoców do dekoracji

WSKAZÓWKI PASIBRZUSZKA:


  • Krem malinowy należy zacząć przygotowywać dzień wcześniej ze względu na konieczność schłodzenia podgrzanej śmietanki.

  • Bezę również najlepiej upiec dzień wcześniej, żeby zdążyła porządnie się wysuszyć.

  • Białka do bezy powinny być w temperaturze pokojowej i dokładnie oddzielone od żółtek.

  • Miska, w której będą ubijane białka, powinna być całkiem czysta i sucha.

  • Bezy z zasady powinno się nadziewać kremem tuż przed podaniem lub 1-2 godziny wcześniej. Z mojego doświadczenia jednak wynika, że bezy udekorowane kremem nawet po całej nocy w lodówce nadal są chrupiące i pyszne.

  • Przygotowanie

    Beza Pavlova z kremem malinowym

    1
    Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy ok. 20 cm (np. odrysowując krawędzie talerza). Obrócić papier do góry nogami i ułożyć na blaszce od piekarnika (tak, by beza nie stykała się bezpośrednio ze śladami ołówka czy długopisu).
    2
    Białka ubijać mikserem na wysokich obrotach. Gdy białka się spienią, dodać sól. Gdy piana zacznie robić się gęsta, ale jeszcze nie sztywna, zacząć dodawać po łyżce cukru w odstępach ok. 30-sekundowych, cały czas miksując.
    3
    Po zużyciu całego cukru ubijać jeszcze przez chwilę, a następnie sprawdzić rozcierając odrobinę piany między palcami, czy nie czuć żadnych grudek. Jeżeli grudki nadal są wyczuwalne, miksować dalej, co jakiś czas sprawdzając pianę. Należy jednak uważać, by nie przebić białek. Cały proces ubijania nie powinien przekroczyć 10-17 minut. Gdy cukier całkiem się rozpuści, a piana zrobi się gęsta i lśniąca, dodać sok z cytryny (lub ocet jabłkowy) i jeszcze przez krótką chwilę ubijać.
    4
    Następnie do ubitej piany dodać skrobię ziemniaczaną i wymieszać łopatką kuchenną. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni z termoobiegiem.
    5
    Bezę ułożyć na papierze do pieczenia w kształt okręgu i delikatnie wyrównać. Na środku zrobić niewielkie wgłębienie. Zwilżyć łyżkę wodą i pociągnąć łyżką po bokach bezy, prowadząc łyżkę od dołu do góry. Dzięki temu beza zyska ładny kształt.
    6
    Wstawić do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika (z termoobiegiem). Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec kolejne 2 godziny. Co jakiś czas zerkać, czy beza nie zaczyna się rumienić. Gdyby tak się działo, zmniejszyć temperaturę o 10-20 stopni. Jeżeli beza w trakcie pieczenia trochę popęka, nie przejmować się, w przypadku bezy to normalne zjawisko.
    7
    Po zakończeniu pieczenia zostawić bezę w piekarniku na ok. 50-60 minut lub na całą noc (wówczas uchylić trochę drzwiczki piekarnika).
    8
    PRZYGOTOWANIE KREMU: Śmietankę 30% przelać do rondelka. Dodać maliny (malin z własnego ogródka nie myję, kupne można wcześniej przepłukać i delikatnie osuszyć). Podgrzewać całość na słabym ogniu przez ok. 7-10 minut, regularnie mieszając i rozcierając łyżką owoce. Uważać, by nie doprowadzić śmietanki do wrzenia. Jeżeli śmietanka zrobi się gorąca, wyłączyć ogień wcześniej.
    9
    Następnie przecedzić śmietankę przez drobne sitko, bardzo dokładnie rozcierając maliny (resztki pozostałe na sitku wyrzucić). Przecedzoną śmietankę wstawić na całą noc do lodówki.
    10
    Na drugi dzień przełożyć schłodzoną śmietankę do wysokiej miski. Dodać serek mascarpone oraz cukier puder. Ubijać całość mikserem najpierw przez ok. minutę na średnich obrotach, a następnie na najwyższych obrotach przez ok. 2 minuty do uzyskania gęstego kremu.
    11
    Przed podaniem ostrożnie wyłożyć krem na bezę i udekorować owocami (najlepiej malinami, borówkami amerykańskimi, truskawkami lub porzeczką, ale mogą być również inne owoce). Można również dodać kilka listków świeżej mięty. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany.

    Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.