Ciastka kruche z maszynki
Ciastka kruche z maszynki
9 grudnia 2019
Polędwica wieprzowa w sosie musztardowym
Polędwica wieprzowa w sosie musztardowym
11 grudnia 2019

Rogaliki śniadaniowe

Rogaliki śniadaniowe

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 450, 550 lub 650
  • 180 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 60 g masła
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka miodu (lub cukru)
  • dodatkowe jajko do posmarowania rogalików
  • mak, sezam lub czarnuszka na posypkę

Przygotowanie

1
Ciepłe (letnie) mleko wlać do wysokiego naczynia. Drożdże utrzeć z łyżeczką cukru, dodać do mleka. Wsypać 2 łyżki mąki i dobrze wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
2
Masło rozpuścić i wymieszać z łyżką miodu (ewentualnie cukru). Do przesianej mąki wlać pozostałe mleko o letniej temperaturze, rozczyn drożdżowy, rozpuszczone masło, rozbełtane jajko i sól. Wszystko razem ugniatać aż ciasto stanie się gładkie. Przełożyć masę do dużej miski wysmarowanej odrobiną oleju lub oliwy, przykryć ściereczką lub tetrową pieluszką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60 minut.
3
Ciasto podzielić na parę części i rozwałkować w kształt długiego prostokąta lub koła. Pokroić na kilka trójkątów. Każdy trójkąt zwinąć poczynając od podstawy. Rogi zawinąć do środka, by powstał kształt rogalika. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 40-60 minut w ciepłe miejsce aż rogaliki podwoją objętość.
4
Posmarować wyrośnięte rogaliki roztrzepanym jajkiem i posypać makiem, sezamem lub czarnuszką. Piec w rozgrzanym piekarniku, grzanie góra-dół, w temperaturze 180 stopni przez ok. 20-25 minut do zarumienienia. Smacznego!
  • Rogaliki śniadaniowe
  • Rogaliki śniadaniowe
  • Rogaliki śniadaniowe
  • Rogaliki śniadaniowe
  • Rogaliki śniadaniowe
  • Rogaliki śniadaniowe

1 Comment

  1. Kotek Żarłotek pisze:

    Najlepsze z masełkiem 🙂