Muffinki czekoladowe z lukrem cytrynowym
Muffinki czekoladowe z lukrem cytrynowym
11 stycznia 2021
Likier krówkowy
Likier krówkowy
12 stycznia 2021
Makowa choinka z ciasta francuskiego jest prosta i szybka do zrobienia. Można się nią zajadać bez żadnych dodatkowych ozdób lub udekorować miodem, bakaliami albo lukrem, np. cytrynowym :)

Składniki na ciasto:

  • ok. 600 g gotowej masy makowej z bakaliami (ok. 2/3 puszki)
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 białko do posmarowania

Składniki na lukier cytrynowy:

  • sok z połowy cytryny
  • 3/4 szklanki* cukru pudru
  • opcjonalnie: barwniki spożywcze

* Szklanka ma u mnie pojemność 200 ml

Przygotowanie

1
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki i odstawić na kilka minut, żeby się trochę ogrzało (zimne może pękać i łamać się przy rozwijaniu). Po rozwinięciu ciasta sprawdzić, czy zmieści się ono w całości na blaszce od piekarnika (ja układałam pod skosem, a i tak ledwo zmieściłam). Jeżeli ciasto wystaje poza blaszkę, odciąć kawałek wzdłuż krótszej krawędzi.
2
Rozwinięte ciasto ułożyć pionowo i na górnej krawędzi wyznaczyć boki czubka choinki - pasek o szerokości kilku centymetrów. Wykroić kontury choinki: używając długiej linijki lub np. deski do krojenia połączyć prawą krawędź czubka choinki z prawą dolną krawędzią ciasta i nożem lub radełkiem wyciąć prawy bok choinki. To samo powtórzyć z lewą stroną ciasta.
3
Rozwinąć drugi arkusz ciasta francuskiego i tak samo wyciąć kontur choinki (ja ułożyłam pierwsze ciasto razem z papierem na drugim arkuszu i zaznaczyłam radełkiem linie, a następnie ściągnęłam górny arkusz i wzdłuż zaznaczonej linii wycięłam boki).
4
Na odciętych skrawkach ciasta wykroić za pomocą foremek jedną dużą i kilka mniejszych gwiazdek. Na podstawę choinki wyłożyć masę makową i wyrównać łyżką. Przykryć drugim arkuszem ciasta. Docisnąć i delikatnie przyklepać, by ciasto przylegało do masy makowej.
5
Za pomocą długiej linijki lub np. łopatki do ciast delikatnie zaznaczyć pośrodku górnego arkusza linie pnia (na wysokość całej choinki). Na dole wykroić krawędzie pieńka (mniej więcej na wysokość 3,5 cm). Po obu stronach choinki zaznaczyć delikatnie miejsca nacięcia "gałązek" - co 3,5 cm. Ważne, by linie nacięcia znajdowały się na tej samej wysokości po obu stronach choinki. W zależności od długości ciasta powinno wyjść ok. 10-12 pasków. Następnie radełkiem lub ostrym szerokim nożem zrobić nacięcia od krawędzi ciasta do wyznaczonej linii pnia.
6
Nacięte gałązki ostrożnie wykręcać po 2 lub 3 razy, u góry choinki raz. Na czubku choinki ułożyć wyciętą dużą gwiazdę i delikatnie docisnąć. Jeżeli ciasto z trudem się mieści na blaszce, gwiazdę można upiec osobno, a po upieczeniu przykleić do choinki za pomocą lukru lub miodu (tak samo pozostałe gwiazdki). Posmarować ciasto oraz gwiazdki roztrzepanym białkiem.
7
Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem przez ok. 20-30 minut do zarumienienia. Gwiazdki wyjąć trochę wcześniej, żeby się nie spiekły za bardzo. Niewykorzystane skrawki ciasta francuskiego można również posmarować masą makową, przykryć od góry drugą warstwą ciasta i upiec. Ja pozostałe ciasto pocięłam na paski, posmarowałam przyprawionym przecierem pomidorowym, dodałam trochę mozzarelli i szynki, poskręcałam jak gałązki od choinki i upiekłam. Wyszły pyszne paluszki pizzowe ;)
8
PRZYGOTOWANIE LUKRU CYTRYNOWEGO: Cukier puder przesiać do miseczki. Wycisnąć sok z połowy cytryny i przelać przez sitko do cukru pudru. Lukier będzie miał mocno cytrynowy smak (jeżeli chcesz osiągnąć mniej intensywny smak, dodaj mniej soku z cytryny oraz 1-2 łyżeczki gorącej wody). Ucierać łyżką przez ok. 4-5 minut, aż lukier stanie się całkiem gładki i połyskujący. Lukier można podzielić na 2-3 części i dodać odrobinę barwnika spożywczego. Gwiazdki posmarować od spodu odrobiną lukru i przykleić na choinkę. Pozostałym lukrem udekorować wystudzone ciasto.
9
Choinkę można dodatkowo udekorować cukrowymi ozdobami lub czekoladową posypką. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.