Babeczki z kremem kajmakowym i masłem orzechowym
Babeczki z kremem kajmakowym i masłem orzechowym
2021-01-25
Czekoladowo-truflowy tort z orzechami, solonym karmelem i kremem waniliowym
Czekoladowo-truflowy tort z orzechami, solonym karmelem i kremem waniliowym
2021-01-31
Zwarzyła Ci się polewa czekoladowa? Nie panikuj! I absolutnie jej nie wyrzucaj :) Zwarzoną polewę czekoladową da się w bardzo prosty sposób uratować i nie będzie się ona niczym różniła od tej "udanej od pierwszej próby". Nawet nie będziesz do tego potrzebować magicznej różdżki, a jedynie odrobiny gorącej wody lub mleka :)

Przygotowanie

Jak uratować zwarzoną polewę czekoladową?

1
W czasie przygotowania polewy czekoladowej należy bardzo uważać, by nie dostała się do niej woda ani np. zimne mleko czy śmietanka, gdy już polewa zacznie gęstnieć. Jeżeli masa nagle zaczęła się rozwarstwiać, zrobiła się z niej mało apetyczna ciapka z wypływającym tłuszczem, mówimy, że polewa się zwarzyła. To nic strasznego! W żadnym wypadku nie należy jej wyrzucać. Polewę czekoladową można w bardzo prosty sposób uratować :)
2
Do rondelka ze zwarzoną polewą czekoladową wystarczy dodać 2-3 łyżki gorącej wody lub mleka i podgrzewać na wolnym ogniu ciągle mieszając, aż składniki z powrotem się połączą w jednolitą masę.
3
Po chwili podgrzewania polewa odzyska gładką i błyszczącą konsystencję. Można ją spokojnie wykorzystać do dekorowania ciast, tortów czy muffinek :) Smacznego!

14 Comments

  1. Magdae pisze:

    Dziękuję! Uratowałam moją polewę na piernika 🙂

    • Kotek Żarłotek pisze:

      Bardzo się cieszę 😀 Wesołych Świąt!

    • Anna pisze:

      Zastosowałam wszystkie porady a polewą dalej zaparzoną .czekolada 70% śmietanka 30% łyżka masła

      • Kotek Żarłotek pisze:

        Być może za krótki czas podgrzewania albo wina zastosowanej czekolady, trudno powiedzieć. Na przyszłość polecam taką polewę do ciast i tortów: Polewa czekoladowa

        • Melisa pisze:

          Ja od lat zawsze robię polewę z czekolad i czekoladowych figurek których dzieci nie zjadają. W misce nad gorącą wodą topię margarynę, do tego wrzucam połamane czekolady i mieszam. Co chwilę zestawiam miskę by temperatura nie była za wysoka. Zawsze było bez problemu. Tym razem wyszła katastrofa- kakaowy twaróg z olejem. Próbowałam zblendowac z odrobiną gorącej wody i mleka. Efekt końcowy- kakaowa guma, olej i spalony blender

          • Kotek Żarłotek pisze:

            Czasami niestety nie udaje się czegoś odratować :/ Oby takie przypadki zdarzały się jak najrzadziej 😉 P.S. czy przy dodawaniu gorącej wody, mleko również dodała Pani gorące?

      • Pierre pisze:

        U mnie to samo. Ta porada nie działa na polewy ze śmietanką.

        • Kotek Żarłotek pisze:

          Myślę, że zawsze warto spróbować, nawet jeśli się raz nie uda. Przy zwarzonej polewie gorzej i tak już nie będzie 😉 A zawsze są szanse, że jednak uda się uratować polewę.

  2. Anna pisze:

    Dziękuję! Bardzo się przydało i faktycznie działa 😁 pomogło też podgrzewanie w kąpieli wodnej

  3. Anonim pisze:

    trzeba sluchajcie dodawacie goracej wody duzo (np tej spod miski z kapieli wodnej) ale do skutku, nie wystarczylo 2 lyzki (mialem roztopione 4 czekolady) wiec po dodaniu duzej ilosci wody mieszaniu, cukier ktory nieroztopil sie zdolal sie roztopic, a czekolada ktora sie zeschła przywróciła do aksamitnego stanu

  4. Anonim pisze:

    Ja miałam roztopioną 1 czekoladę i dodałam 3 łyżki. Konsystencja w prawdzie była lepsza ale to nie wystarczyło i musiałam dodać jeszcze 2 łyżki. Wtedy była już gładka i gęsta. Naprawdę dobry sposób którego wcześniej nie znałam. Polecam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.