Babeczki z kremem kajmakowym i masłem orzechowym
Babeczki z kremem kajmakowym i masłem orzechowym
2021-01-25
Czekoladowo-truflowy tort z orzechami, solonym karmelem i kremem waniliowym
Czekoladowo-truflowy tort z orzechami, solonym karmelem i kremem waniliowym
2021-01-31
Zwarzyła Ci się polewa czekoladowa? Nie panikuj! I absolutnie jej nie wyrzucaj :) Zwarzoną polewę czekoladową da się w bardzo prosty sposób uratować i nie będzie się ona niczym różniła od tej "udanej od pierwszej próby". Nawet nie będziesz do tego potrzebować magicznej różdżki, a jedynie odrobiny gorącej wody lub mleka :)

Przygotowanie

Jak uratować zwarzoną polewę czekoladową?

1
W czasie przygotowania polewy czekoladowej należy bardzo uważać, by nie dostała się do niej woda ani np. zimne mleko czy śmietanka, gdy już polewa zacznie gęstnieć. Jeżeli masa nagle zaczęła się rozwarstwiać, zrobiła się z niej mało apetyczna ciapka z wypływającym tłuszczem, mówimy, że polewa się zwarzyła. To nic strasznego! W żadnym wypadku nie należy jej wyrzucać. Polewę czekoladową można w bardzo prosty sposób uratować :)
2
Do rondelka ze zwarzoną polewą czekoladową wystarczy dodać 2-3 łyżki gorącej wody lub mleka i podgrzewać na wolnym ogniu ciągle mieszając, aż składniki z powrotem się połączą w jednolitą masę.
3
Po chwili podgrzewania polewa odzyska gładką i błyszczącą konsystencję. Można ją spokojnie wykorzystać do dekorowania ciast, tortów czy muffinek :) Smacznego!

Komentarze są wyłączone.