Efektowne kostki lodu z owocami
Efektowne kostki lodu z owocami
2021-07-13
Proste sposoby na chrupiące gofry
Proste sposoby na chrupiące gofry
2021-07-13
Pyszne, chrupiące i szybkie gofry z bitą śmietaną i owocami. Dzięki dodatkowi mąki kukurydzianej gofry zachowują chrupiącą skórkę zdecydowanie dłużej niż zwykłe.

Składniki na gofry kukurydziane:

  • 150 g mąki kukurydzianej drobno mielonej
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 130 g masła
  • 100 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 3 jajka
  • półtorej łyżeczki cukru waniliowego
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na bitą śmietanę:

  • 330 ml śmietanki 30%*
  • 125 g serka mascarpone
  • 6 średnio czubatych łyżek cukru pudru
  • dodatkowo: ok. 500 g truskawek
  • opcjonalnie: borówki lub inne owoce
  • opcjonalnie: tarta czekolada lub orzechy

* Ilość śmietanki, mascarpone oraz cukru pudru można proporcjonalnie zwiększyć lub zmniejszyć w zależności od potrzeb.

Przygotowanie

Chrupiące gofry z bitą śmietaną i truskawkami

1
Masło pokroić na kawałki i rozpuścić w rondelku lub mikrofalówce. Odstawić do przestudzenia. Cukier, jajka oraz cukier waniliowy miksować na wysokich obrotach przez 6-8 minut, aż masa potroi objętość i zyska białawy kolor. Im lepiej będą ubite jajka, tym pulchniejsze wyjdą gofry.
2
Dodać przestudzone masło, mleko oraz mąkę pszenną i kukurydzianą, przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Wymieszać najpierw łyżką, a następnie przez krótką chwilę ubijać mikserem do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno wyjść gęste (może być nawet bardzo gęste). Jeśli jest rzadkie, należy dodać trochę mąki pszennej i ponownie wymieszać.
3
Gofrownicę dobrze rozgrzać. Nakładać po ok. 3-4 łyżki ciasta, rozprowadzić łyżką i smażyć do zarumienienia. Długość czasu pieczenia zależy od mocy gofrownicy. U mnie trwa to ok. 3 minut.
4
Gofry zaraz po upieczeniu odkładać pojedynczo na kratkę lub ustawiać po dwa pionowo opierając jeden o drugi tak, by stykały się tylko górne krawędzie gofrów (w kształcie piramidki). Nie układać gofrów poziomo jeden na drugim, żeby nie chłonęły wilgoci i nie zrobiły się miękkie.
5
PRZYGOTOWANIE BITEJ ŚMIETANY: dobrze schłodzoną śmietankę 30%, serek mascarpone oraz cukier puder włożyć do wysokiej miski i ubijać przez ok. 30 sekund na średnich obrotach, a następnie przez ok. 3-4 minuty na najwyższych obrotach do uzyskania gęstej konsystencji. Truskawki pokroić na połówki lub plasterki i układać razem z bitą śmietaną na gofry.
6
Można dodać również inne owoce lub np. tartą czekoladę czy orzechy. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.