Lemoniada cytrynowa
Lemoniada cytrynowa
2021-07-07
Sos sojowo-miodowy do sałatek
2021-07-08
Świetny pomysł na ciasto ze śliwkami - pyszna tarta śliwkowa. Niesamowicie pachnie i tak też smakuje. Musisz koniecznie spróbować :)

Składniki na kruchy spód:

  • 200 g mąki tortowej
  • 100 g mąki krupczatki
  • 175 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 1/5 łyżeczki soli

Składniki na nadzienie:

  • ok. 800 g śliwek węgierek lub innych
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 białko
  • 1 żółtko
  • opcjonalnie: 1 łyżka soku z cytryny
  • opcjonalnie: odrobina cynamonu
  • tłuszcz do posmarowania formy i trochę mąki do posypania

Przygotowanie

Tarta śliwkowa

1
PRZYGOTOWANIE KRUCHEGO SPODU: mąkę tortową wymieszać z krupczatką i solą, a następnie przesiać na stolnicę. Dodać cukier i masło pokrojone na małe kawałki. Posiekać całość nożem lub za pomocą siekacza/rozdrabniacza do kruchych ciast.
2
Następnie zrobić w mące wgłębienie i dodać żółtka. Zagnieść szybko ciasto i uformować kulę (ważne, żeby ciasto nie zdążyło się zbytnio zagrzać). Zawinąć kulę w folię spożywczą i schować na ok. 45 minut do lodówki.
3
Śliwki umyć, delikatnie osuszyć, pokroić na połówki i usunąć pestki.
4
Formę do tarty (o średnicy ok. 26-28 cm) posmarować odrobiną masła (lub innego tłuszczu) i posypać delikatnie mąką (np. krupczatką). Odkroić 1/3 schłodzonego ciasta z kuli i odłożyć na chwilę na bok. Resztę ciasta rozwałkować na placek o średnicy większej o 3-4 cm od średnicy blaszki. Ja rozwałkowuję ciasto na papierze do pieczenia posypanym mąką. Wałek również posypuję co jakiś czas mąką, gdy ciasto zaczyna się kleić. Do rozwałkowanego ciasta przykładam odwróconą do góry nogami blaszkę i obracam razem z ciastem i papierem. Następnie ostrożnie ściągam papier i dociskam palcami brzegi tarty. Zamiast wałkowania ciasta można też po prostu wylepić schłodzonym ciastem formę do tarty (posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką). Trzeba jednak zrobić to szybko i nie rozgrzać ciasta. Następnie ponakłuwać ciasto widelcem.
5
Na ciasto wyłożyć wydrylowane śliwki (można układać część skórką do dołu, a część do góry). Śmietankę 30% wymieszać z żółtkiem, cukrem i cukrem waniliowym. Jeżeli śliwki nie są kwaśne, można dodać dla smaku 1 łyżkę soku z cytryny. Polać tą mieszanką śliwki. Można dodatkowo posypać odrobiną cynamonu.
6
Pozostałe ciasto (1/3 kuli) podzielić na 12 kawałków. Uformować z nich dłuższe i krótsze wałeczki, a następnie układać na przemian wzdłuż i w poprzek tarty, formując kratkę na śliwkach. Posmarować roztrzepanym białkiem.
7
Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez ok. 45 minut. Następnie wyciągnąć z piekarnika i studzić w formie na kratce. Nadzienie na początku może być płynne, ale po wystudzeniu zgęstnieje, trzeba mu dać trochę czasu. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.