Kruche ciasto z agrestem i pianką bezową
Kruche ciasto z agrestem i pianką bezową
2021-07-16
Owocowa chmurka
Owocowa chmurka
2021-07-19
Pyszne chrupiące gniazda bezowe, które za każdym razem wychodzą rewelacyjnie. Można je nadziewać różnymi kremami (szczególnie polecam śmietankowy, cytrynowy, miętowy oraz lawendowy) i owocami sezonowymi lub z puszki.

Składniki na gniazda bezowe:

  • 6 białek w temperaturze pokojowej
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli

WSKAZÓWKI PASIBRZUSZKA:


  • Białka do bezy powinny być w temperaturze pokojowej i dokładnie oddzielone od żółtek.

  • Miska, w której będą ubijane białka, powinna być całkiem czysta i sucha.

  • Z podanych proporcji wychodzi 8 sztuk o średnicy 8 cm lub 18 szt. o średnicy 5-6 cm

  • Przygotowanie

    Gniazdka bezowe do mini Pavlova

    1
    Przed rozpoczęciem ubijania białek narysować na papierze do pieczenia 8 okręgów o średnicy ok. 8 cm (np. odrysowując krawędzie szklanki lub foremki do ciastek) lub 18 o średnicy 5-6 cm. Obrócić papier do góry nogami i ułożyć na blaszce od piekarnika (tak, by beza nie stykała się bezpośrednio ze śladami ołówka czy długopisu).
    2
    PRZYGOTOWANIE BEZY: białka ubijać mikserem na wysokich obrotach. Gdy białka się spienią, dodać sól. Gdy piana zacznie robić się gęsta, ale jeszcze nie sztywna, zacząć dodawać po łyżce cukru w odstępach ok. 30-sekundowych, cały czas miksując.
    3
    Po zużyciu całego cukru ubijać jeszcze przez chwilę, a następnie sprawdzić rozcierając odrobinę piany między palcami, czy nie czuć żadnych grudek. Jeżeli grudki nadal są wyczuwalne, miksować dalej, co jakiś czas sprawdzając pianę. Należy jednak uważać, by nie przebić białek. Cały proces ubijania nie powinien przekroczyć 10-17 minut. Gdy cukier całkiem się rozpuści, a piana zrobi się gęsta i lśniąca, dodać sok z cytryny (lub ocet jabłkowy) i jeszcze przez krótką chwilę ubijać.
    4
    Następnie do ubitej piany dodać skrobię ziemniaczaną i wymieszać łopatką kuchenną. Piekarnik rozgrzać do 140 stopni z termoobiegiem.
    5
    Na blaszce od piekarnika ułożyć papier do pieczenia z odrysowanymi okręgami. Bezę przekładać do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskać najpierw podstawę bezy zaczynając od środka kółka, a następnie okrężnym ruchem budować ścianki.
    6
    Wstawić do rozgrzanego do 140 stopni piekarnika (z termoobiegiem). Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec kolejne 50 minut. Co jakiś czas zerkać, czy bezy nie zaczynają się rumienić. Gdyby tak się działo, zmniejszyć temperaturę o 10-20 stopni. Jeżeli bezy w trakcie pieczenia trochę popękają, nie przejmować się, w przypadku bezy to normalne zjawisko.
    7
    Po zakończeniu pieczenia zostawić bezy w piekarniku na ok. 90 minut. Następnie odrobinę uchylić drzwiczki piekarnika i wystudzić bezy do końca, a najlepiej zostawić w piekarniku z uchylonymi odrobinę drzwiczkami na całą noc.
    8
    Podstawowym kremem używanym do gniazd bezowych jest krem śmietankowy z mascarpone. Do bezy świetnie pasuje również krem lawendowy, miętowy, kawowy, cytrynowy czy porzeczkowy. Smacznego!

    Komentarze są wyłączone.