Pyszny krem do tynkowania tortu na bazie serka naturalnego i śmietanki
Pyszny krem do tynkowania tortu na bazie serka naturalnego i śmietanki
2021-03-25
Kruche babeczki (spody)
Kruche babeczki (spody)
2021-03-28
Bardzo lubię słodkie i gęste likiery. Takie, które można popijać do kawki lub polać nimi lody. Uwielbiam również cukierki Trufle. Postanowiłam trochę poeksperymentować z tymi czekoladkami i połączyć je z brandy oraz wódką. W rezultacie powstał przepis na pyszny likier o smaku trufli i czekolady. Jeśli lubisz słodkie likiery, serdecznie polecam likier truflowy :)

Składniki:

  • ok. 260 g cukierków Trufle (np. Śnieżka Trufle Premium wychodzi 11 cukierków)
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej (180-200 g)
  • 250 ml brandy
  • 300 ml wódki
  • 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (ok. 530 g)
  • 500 ml mleka zwykłego (np. 1,5%, 2% lub 3%)

Przygotowanie

likieru truflowego

1
Mleko zwykłe (1,5-3%) przelać do średniej wielkości garnka i podgrzewać na słabym ogniu. Nie dopuścić do zagotowania.
2
W międzyczasie połamać czekoladę na kawałki i pokruszyć lub drobno pokroić cukierki Trufle. Dodać do mleka i dalej podgrzewać, cały czas mieszając do rozpuszczenia czekolady i cukierków.
3
Gdy Trufle oraz czekolada się rozpuszczą, przelać masę przez drobne sitko. Resztki cukierków, które zostaną na sitku, rozetrzeć łyżką przez sitko. Wlać przecedzone mleko z powrotem do garnka.
4
Dodać mleko zagęszczone i podgrzewać na słabym ogniu przez ok. 5 minut. Następnie wyłączyć ogień i dodać brandy oraz wódkę. Wymieszać dokładnie i przelać przez sitko do butelek.
5
Likier odstawić na ok. 24 godziny do "przegryzienia". Można schować do lodówki lub zostawić w temperaturze pokojowej. Po tym czasie porządnie wstrząsnąć kilka razy butelkami. Likier wyjdzie dość gęsty, zwłaszcza jeżeli będzie stał w lodówce. Jeżeli zrobi się "korek" u góry butelki, przebić i wymieszać końcówką noża.
6
Przed każdym użyciem likier lekko schłodzić i wstrząsnąć butelką. W zależności od preferencji można dodać więcej alkoholu, żeby likier był mocniejszy lub mleka, żeby likier był rzadszy i słabszy. Uważać jednak z ilością mleka, gdyż smak trufli będzie wówczas również mniej wyczuwalny. Smacznego!

2 Comments

  1. Karolina pisze:

    Alkohol dodać do gorącej czekolady czy dopiero po ostygnięciu?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.