Gofry kukurydziane wytrawne
Gofry kukurydziane – wytrawne
17 listopada 2020
Serek chrzanowy
Serek chrzanowy z jogurtu naturalnego
18 listopada 2020
Niecodzienny i uroczy pomysł na poczęstunek dla gości - przystawki z gofrów kukurydzianych. Takie proste, a takie smaczne, zdrowe i fikuśne :)

Składniki:

  • 100 g mąki kukurydzianej drobno mielonej
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 80 g masła
  • szczypta soli
  • 160 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatki:

  • kilka plasterków szynki
  • kilka plasterków salami
  • serek kanapkowy (np. chrzanowy lub ziołowy)
  • ogórek
  • nieduży kawałek cukinii
  • 1 marchewka
  • 2-4 rzodkiewki

Przygotowanie

1
Masło pokroić na kawałki i rozpuścić w rondelku lub mikrofalówce. Odstawić do przestudzenia.
2
Jajka miksować na wysokich obrotach przez ok. 6 minut, aż masa potroi objętość i zyska białawy kolor. Im lepiej będą ubite jajka, tym pulchniejsze wyjdą gofry.
3
Dodać przestudzone masło, mleko oraz mąkę pszenną i kukurydzianą, przesianą razem z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać najpierw łyżką, a następnie przez krótką chwilę ubijać mikserem do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno wyjść gęste. Jeśli jest rzadkie, należy dodać trochę mąki kukurydzianej lub pszennej i ponownie wymieszać.
4
Gofrownicę dobrze rozgrzać. Nakładać po ok. 3-4 łyżki ciasta, rozprowadzić łyżką i smażyć do zarumienienia. U mnie trwa to ok. 2-3 minut na mocy 5.
5
Ogórek, rzodkiewkę i cukinię pokroić na plasterki. Marchewkę pokroić obieraczką na cienkie szerokie plastry.
6
Każdego gofra przekroić na 5 części. Serek przełożyć do szprycy cukierniczej i wyciskać bezpośrednio na gofry lub na plasterki ogórka, cukinii lub wędliny. Plasterki marchewki zwinąć w ruloniki i przymocować do gofrów za pomocą wykałaczki. Wędlinę czy salami można również zwinąć w rulonik lub ułożyć w inny sposób na gofrach. Plasterki rzodkiewki przekroić i wetknąć w serek dla ozdoby lub układać w całości. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.