Sałatka z marchewki, rodzynek i słonecznika
Sałatka z marchewki, rodzynek i słonecznika
23 września 2020
Naleśniki z szynką, serem i papryką
Naleśniki z szynką, serem i papryką
27 września 2020
Masz ochotę na coś słodkiego, co nie wymaga dużo pracy i składników? Babka bananowa będzie w sam raz. Szybka i prosta w przygotowaniu, po upieczeniu zniknie ze stołu w mgnieniu oka :)

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 120 g masła w temperaturze pokojowej
  • 140 g cukru
  • 1 jajko
  • 230 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 ml mleka

Przygotowanie

1
Masło w temperaturze pokojowej zmiksować z cukrem do uzyskania kremowej masy. Jajko ubijać widelcem przez ok. minutę i dodać do ubitego masła. Wymieszać łyżką do połączenia składników.
2
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Krótko i delikatnie ucierać łyżką do powstania gęstej jednolitej konsystencji. Wlać mleko, lekko wymieszać.
3
Banany obrać i zgnieść widelcem na papkę. Dodać do masy. Foremkę keksówkę (wym. 12 x 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej masę. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni przez ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka i zarumienienia góry ciasta.
4
Gotowe ciasto wyjąć ostrożnie z foremki i studzić na kratce. Wystudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.